MónTerrassa
El Quinto del Social de Terrassa torna com el torró, per Nadal
  • CA

El Quinto del Social de Terrassa torna el dia 17 de desembre a les instal·lacions de l’entitat del carrer de la Font Vella. Qui no hi ha jugat? Que aixequi la mà. Un Nadal sense Quinto és més dur que un dia sense pa. Un dels jocs més tradicionals propis de la capital del Vallès Occidental. Per fer festa. Per anar-hi sol, acompanyat de la família o dels amics. No es tracta tant de guanyar uns dinerons com de passar una molt bona estona, gaudint de la manera especial com el lloro canta els números, prenent un refresc, estan atent a la cartilla i a les guixes. I si et toca, millor. Però no és pas el principal objectiu.

La Gresca del Quinto a Terrassa
La Gresca del Quinto a Terrassa

Un dels llocs més tradicionals

I un dels llocs més habituals per fer unes partides és el Centre Cultural El Social. Al CCS fa quatre dècades que s’hi juga, primer de portes endins amb els socis i familiars i ja més tard obert a tota la ciutadania. El Social acostuma a fer unes 20 sessions en un mes, i partides, incomptables, perquè la cosa va ràpida, i segons el lloro, encara més. No pots entretenir-te. Però és un joc per tothom, des dels més petits fins als més grans.

La Gresca del Quinto a Terrassa
La Gresca del Quinto a Terrassa

Fonts de l’entitat han explicat que la traca final es prepara per al 14 de gener. Aquell dia és un dels més esperats i la macrosala de joc s’omple de gom a gom. És la jornada de la Gresca. Els guanyadors reben més que diners, regals força interessants. I si suma una atracció, la presència de l’Elenc de Teatre d’ElSocial.

Anem doncs pensant en les guixes.

El Quinto de Nadal a Terrassa

Tots els pelats

I en els “pelat l’avi (90)”; “pelat la iaia (80); “el més petit dels pelats (10)”; “caaatorze … agafa’l”; “un que té set”; “un que és vuit ….el teu cap”; “les mamelles de la paula” i “les dues carbasses (88)”; “parella d’ànecs,… cuac, cuac, (22)”; “la niña bonita, er 15”; “el més petit (1)”; “un, dos,… tres, quatre (2); “dotzena,… de polvets a la nena (12)” -o bé, de pals a l’esquena-; “les cames del Muntanyola (11)”; “er cinco… xarnego); “el siscu (6)”; “orella de gat (3); “el tercer… cirerer”; “un que és nou (9)… el meu cotxe -o toca’m un ou-; “parelleta de iuns (11); “el més porc de tots (69)”; “tomba i tomba (69)”; “cap amunt cap avall (69)”; “25…. naaaadal”; “el dia dels cabelons (26, Sant Esteve); “parella de tresos… els collons dels pagesos” (33)….

La Gresca delQuinto a Terrassa
La Gresca del Quinto a Terrassa

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa