MónTerrassa
Què se celebra el Diumenge de Rams?
  • CA
c
Diumenge de Rams | Cristóbal

!--akiadsense-->

La Benedicció de Rams a la plaça Vella -es commemora l’entrada de Jesús a Jerusalem dona el tret de sortida a la Setmana Santa. Tot i que actualment el dia de Rams ha perdut seguiment a causa de la laïcització de la societat, és molt habituals que famílies senceres, ben mudades, surtin a beneir palmes, palmons i rams de llorer. D’aquesta festa en deriva l’art de fer palmes, un vessant de l’artesania tradicional.

Les palmes i els palmons són fulles de palmera tendra treballades artesanalment, que els padrins regalen als fillols el dia de Rams. Els palmons són peces més grans i senzilles, fetes a partir d’una fulla sencera de palmera. Les palmes, en canvi, requereixen molta més tècnica, perquè tenen les fulles trenades amb filigranes, seguint procediments semblants als de la cistelleria. Antigament les palmes eren més utilitzades per les nenes i els nens solien portar palmons. Aquestes palmes i palmons es beneeixen durant la missa del diumenge de Rams, juntament amb les branques de llorer o olivera que encara porten molts fidels. La tradició manava que després de la seva benedicció aquestes es penjaven al balcó de casa i es deixava tot l’any com a símbol de protecció de la llar, fins que arriba el Carnestoltes de l’any següent.

Arribat aquest dia, cal cremar les palmes i utilitzar la cendra beneïda per imposar-la al front dels assistents a la cerimònia religiosa del Dimecres de Cendra. També és tradició que els Rams beneïts es cremin i s’escampi la seva cendra pels camps per, així, fecundar millor la terra perquè sigui més fèrtil. D’altra banda, les fulles de llorer beneïdes es guarden per fer-les servir com a condiment en els àpats de festa grossa!

El diumenge de rams és un dia molt especial per a les padrines, ja que que són les encarregades de regalar al fillol o la fillola la palma o el palmó, que un cop beneït, s’ha de guardar al balcó per protegir la llar. Pels infants també és un dia molt esperat durant tot l’any, ja que poden lluir la palma o el palmó pels carrers i brandar-lo tots plegats en el moment de la benedicció. En el cas de les nenes es tradició portar una palma trenada i guarnida amb llaços i llaminadures. Els nens, en canvi, passegen amb un palmó llarg que també poden guarnir.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa