MónTerrassa
Quatre intervencions a diferents barris de Terrassa contra la plaga d’insectes
  • CA
Tractamnts per acabar amb la galeruca de l'om
Tractamnts per acabar amb la galeruca de l’om | Albert Prieto

!--akiadsense-->

L’Ajuntament de Terrassa treballa per reduir l’afectació de la galeruca de l’om (Xanthogaleruca luteola) a diferents punts de la ciutat amb diverses actuacions dirigides al control de la plaga. La majoria de les mesures adoptades actuen directament sobre la plaga, però també de manera indirecta, eliminant alguns exemplars dels arbres afectats per dificultar-hi el desenvolupament o tractant altres fitopatologies que debiliten l’arbre perquè tingui millor resposta. Segons la tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, “totes aquestes actuacions són per reduir les afectacions de la plaga, que aquest any està sent més persistent a moltes ciutats a causa de les altes temperatures, però cal tenir present que a la natura tot són processos i que els efectes d’aquests mitjans de lluita no s’obtenen d’avui per demà, requereixen de temps”.

Les intervencions es realitzen després de fer valoracions setmanals, segons el cicle evolutiu de la plaga, la localització dels arbres i les condicions meteorològiques del moment. Entre aquest dijous i divendres hi ha programades diverses intervencions:

• Tractament amb aigua a pressió (entre les 00.00 i les 6.00 hores) als barris de Vilardell, Can Palet II, Xúquer, Ègara, Sant Llorenç-Can Petit, Can Parellada i al Parc de Vallparadís.

• Tractament per al control del pugó (entre les 00.00 i les 6.00 hores) als barris de Cementiri Vell, Escola Industrial, Ca n’Anglada, Xúquer, Can Palet II, Pla del Bonaire, Sant Llorenç.

• Tractament per al control del tigre del plàtan als plàtans d’ombra (entre les 00.00 i les 6.00 hores) als barris de Ca n’Anglada i La Maurina.

• Tractament d’endoteràpia (en horari diürn) al carrer de Dom Bosco, al barri de La Maurina.

La nova normativa, per tal de millorar la salut de les persones, restringeix al màxim possible la utilització de productes de síntesi química per combatre aquests tipus de plaga en parcs i jardins urbans. Per aquest motiu, l’Ajuntament realitza diversos tractaments alternatius des del mes de maig com:

Reg amb aigua a pressió, una mesura que per acció mecànica debilita a l’insecte dificultant-li el seu cicle de desenvolupament.

Alliberament de fauna auxiliar, que requereix de condicions molt específiques de desenvolupament de la plaga i de condicions climatològiques adequades per poder-ho aplicar.

Tractament d’endoteràpia, que consisteix en injectar l’insecticida directament al tronc de l’arbre, això permet que no s’hagi de polvoritzar, però té efectes negatius sobre la fauna auxiliar i crea punts dèbils en l’arbre. Per això es recomana utilitzar-la de manera puntual i en punts localitzats.

Tractament químic polvoritzat, amb què s’ha tractat el pugó o s’ha fet un adob foliar per millorar les condicions de l’arbre i per tant de resposta de l’arbre davant de la galeruca.

Tala d’exemplars envellits o amb problemes estructurals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa