MónTerrassa
Nou projecte a Terrassa per ajudar a tenir una vida i una mort dignes
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa, amb la Universitat Internacional de Catalunya i la Fundació Oncolliga han presentat aquest divendres un nou projecte amb el qual es pretén sensibilitzar als terrassencs sobre el procés final de la vida i afrontar la mort amb dignitat. “Terrassa és una ciutat compromesa amb les cures i també volem ser referència en ser una ciutat compassiva, una ciutat oberta i empàtica a l’hora d’afrontar el dol i una mort, pròpia o d’una persona propera, sense haver de fer-ho en silenci i soledat”, ha recalcat la regidora de Salut, Mónica Polo. I és que a Terrassa es calcula que prop d’11.200 persones requereixen “una atenció complexa”, de les quals 3.400 es trobarien ja en una situació de malaltia avançada amb un pronòstic de vida limitat. I més de 1.100 no només estan en aquesta fase final de la vida sinó que a més tenen “un risc social associat”. 

El projecte porta per nom “Terrassa, Ciutat Compassiva. Terrassa al teu costat” i hi ha el compromís de realitzar diverses accions en una primera fase pensada en “sensibilitzar a la població sobre la necessitat de la cura en situacions de malalties avançades, i proporcionar eines per saber com cuidar i acompanyar les persones que ho necessitin”. El gerent d’Oncolliga, Ivo

Valdivieso, ha estat l’encarregat d’explicar en què consistiran aquestes accions que es duran a terme fins a finals d’any:

– Acte inaugural: 21 d’octubre a la sala d’actes d’El Vapor.

– Concert de Corals «Immortalitat»: 24 d’octubre, a la Seu d’Ègara.

– Conferència «Com acompanyar en la mort i el dol», a càrrec de Núria Carsi: 23 de novembre a la seu d’Àltima a Terrassa.

– Contacontes “El buit”, de l’Anna Llenas, a càrrec de Rosa Boladeras. A les biblioteques municipals de Terrassa (dates a determinar).

– Taller participatiu “És Nadal, i a casa hi ha una cadira buida”, a càrrec de Ca’n Eva: 16 de desembre a la seu d’Oncolliga a Terrassa.

“Més endavant, s’entrarà en una fase de crear sinèrgies entre les diferents entitats del territori, perquè volem que tinguin una part activa i un paper rellevant en la definició del pla d’activitats i la seva execució. I, finalment, farem formacions especialitzades on la ciutadania podrà participar en forma de voluntariat”, ha avançat Valdivieso. Oncolliga s’ha mostrat molt orgullós de poder tirar endavant aquest projecte de la mà de l’Ajuntament i de la UIC. “La pandèmia ha incrementat en un 20% les trucades demanant ajuda psicològica en pacients oncològics i de cures pal·liatives i als seus familiars, aquesta és una necessitat real i cal donar-li sortida, i amb projectes així ho fem”, ha recalcat. A més, es mostren especialment satisfets perquè “un projecte que ho afronta des d’un punt de vista teòric, que aportaran els professionals de la UIC amb el nostre coneixement del territori, és una combinació perfecte”. 

Des de la UIC, Cristina Monforte, ha compartit el parer de la importància d’unir l’experiència acumulada “per part dels nostres professionals en les cures de malalts pal·liatius, amb el coneixement de l’Ajuntament sobre la ciutadania, i l’experiència que tenen els voluntaris d’Oncolliga en el tracte i atenció als malalts i familiars”. “Volem fer una reflexió al voltant de l’atenció a les persones que afronten el final de la vida i també apostar per un final ple de dignitat i de manera individualitzada, posant la persona al centre de la nostra missió”. Monforte ha destacat que “el projecte cobra tot el sentit quan tot el teixit associatiu, professional i civil s’uneixen”

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa