MónTerrassa
El projecte social A-porta ja ha arribat a 200 llars de Ca n’Anglada
  • CA

El projecte social A-porta ja ha arribat a gairebé dues-centes llars de Ca n’Anglada de Terrassa. Va engegar a principis del mes març amb l’objectiu d’arribar a 500 llars d’un total de 30 blocs situats més al nord del barri. És un equip format per 8 persones, set dones i un home, tots ells residents a la zona i que sota les ordres d’una coordinadora, han rebut una formació específica amb la missió d’ajudar a reduir la pobresa energètica, apropar recursos del territori al veïnat, i, sobretot, detectar i assessorar persones grans en situació de soledat no volguda. Per ara ja s’han fet 20 dels 30 blocs assignats en aquesta primera fase, aconseguint més de 180 entrevistes d’unes 250 possibles. La iniciativa continuarà vigent fins al mes de juliol.

“És un projecte que s’ha demostrat útil i que ha d’ajudar a cohesionar el barri i la ciutat, alhora que té com a objectiu donar eines a moltes persones que queden excloses per dificultats idiomàtiques o digitals dels serveis municipals”, ha manifestat l’alcalde Jordi Ballart en un acte de presentació oficial de l’equip i del projecte. La trobada ha servit per visibilitzar aquesta figura i compartir experiències entre les diferents entitats del barri, com l’Associació de Veïns -la impulsora d’aquesta iniciativa-, la plataforma ciutadana Cuidem Ca n’Anglada, l’AV per la Millora de Ca n’Anglada i la FAVT. 

Terrassa és l’onzena ciutat que acull l’A-porta, un projecte dirigit per la CONFAVC i la societat cooperativa iesMed, SCEL. L’equip de 8 persones són: la Naziha, el Jordi, la Kaoutar, la Fatima, la Montse, la Maria, la Fatima i la Bouchra. Ells són els encarregats de picar les portes del veïnat i, per ara, es mostren molt satisfets de com està anant l’experiència i el retorn que n’estan tenint.

L’equip de 8 Picaportes de Ca n’Anglada de Terrassa | CONFAVC

“Ens hem trobat situacions complicades”

L’acte ha comptat amb la presència dels 8 Picaportes que han pogut parlar de la seva experiència en aquests primers mesos de projecte. “Estem molt feliços perquè ens estan obrint moltes portes, poques persones ens han dit que no els interessa”, ha explicat la Fatima Homman que ha afegit que “volem ajudar als nostres veïns que tinguin la informació necessària per millorar la seva situació de vida. A vegades és dur, perquè ens trobem en situacions complicades o difícils, però intentem facilitar al màxim d’informació i, si cal, acompanyar-los a realitzar els tràmits que calguin”. En aquest sentit, en Jordi ha manifestat que la seva feina va més enllà de combatre la pobresa energètica. “Els expliquem l’existència del bo social, sí, però també els assessorem sobre altres temes que els interessen, com per exemple com demanar que s’arregli un banc trencat, quines activitats s’estan fent al Centre Cívic, si necessiten ajuda dels serveis socials o si busquen cursos de formació per trobar feina. No sempre sabem el que ens demanen, però ho busquem i tornem a explicar-los”. 

Ens estem trobant amb molta gent que té un gran desconeixement de totes les ajudes i recursos municipals que tenim a l’abast. Aquesta és la nostra feina, explicar-ho, i per això, perquè volem arribar al màxim de llars possibles intentem anar passant pels blocs de pisos a diferents franges horàries, per poder parlar amb tothom”, ha explicat la Montse. El boca a orella ja funciona, i molts veïns se’ls acosten demanant si els poden ajudar o saber quan els tocarà a ells rebre’ls a casa. “En alguns casos, si son veïns de blocs que no estan assignats en aquesta primera fase del projecte, els ajudem igualment, de manera voluntària. Ens agrada ser al barri i poder-los assessorar”, ha recalcat la Fatima.

Exportable a altres barris

El president de la CONFAVC, Jordi Giró, ha recalcat la necessària col·laboració entre tots els serveis municipals, l’associació veïnal i els mateixos residents. “És una satisfacció que siguin els mateixos veïns qui desenvolupin el projecte i connectin els recursos de l’administració local al territori. Aquestes persones ja són referents al barri, estan ajudant a la cohesió i estan millorant la qualitat de vida dels seus veïns”, ha exclamat. Giró ha subratllat la importància de l’equip de 8 picaportes, perquè són ells “la veritable ànima del projecte. Sempre aprenem coses noves amb la seva experiència”. 

Ballart ha explicat que la idea és que aquesta primera fase finalitzi just a l’estiu. Aleshores serà el moment d’analitzar els recursos utilitzats i els resultats obtinguts. “Des de l’Ajuntament ja hem dit que no tenim inconvenient que aquest projecte continuï amb més blocs de Ca n’Anglada, i no descartem que sigui un projecte exportable a altres barris de la ciutat que ho requereixin”, ha dit. Això sí, en gran mesura dependria de rebre una subvenció de la Generalitat de Catalunya per poder mantenir-lo actiu.

L’equip dels Picaportes amb la coordinadora, la regidora i l’alcalde, i el president de la CONFAVC

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Abel a abril 22, 2022 | 09:14
    Abel abril 22, 2022 | 09:14
    Aviat haurem de canviar el nom a Terrassa per Al-tarraza Lo que están haciendo estos políticos con la ciudad.....

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa