MónTerrassa
El projecte d’atenció a persones grans ‘Cuidem’ s’amplia a nous municipis
  • CA

El projecte comarcal Cuidem, per millorar la protecció i atenció social de les persones grans, s’ampliarà a nous municipis i noves franges d’edat. El projecte, impulsat pel Consell Comarcal del Vallès Occidental (CCVOC), es va engegar durant el darrer trimestre de 2021 als municipis de Rellinars, Sentmenat, Viladecavalls, Ullastrell i Polinyà i ara se’n fan públics els resultats, un cop analitzades totes les situacions. En una segona fase, aquest projecte s’ampliarà a nous municipis de l’Àrea Bàsica de Serveis Socials i també a noves franges d’edat. Properament es definirà l’àmbit territorial d’actuació, d’acord amb les necessitats dels ajuntaments de la comarca.

Arran de les necessitats detectades en l’estudi d’Impacte de la COVID-19 a la ciutadania del Vallès Occidental i en el marc del Pla d’Innovació per a la Protecció Social, el Consell Comarcal ha portat a terme aquest projecte destinat al col·lectiu de persones més grans de 85 anys. L’objectiu ha estat poder millorar la protecció i atenció social d’aquestes persones, detectant les mancances existents i proposant intervencions.

El projecte s’ha centrat fins el moment en unes 400 persones de cinc municipis, la majoria majors de 85 anys. S’han fet visites a domicilis, valoracions per parts dels equips de dependència, orientacions telefòniques, derivacions a serveis socials i altre actuacions personalitzades. Les mancances més freqüents estan relacionades amb salut mental, salut emocional, recursos de la llei de Dependència o la vinculació amb els Serveis Socials.

D’altra banda, sobre una mostra de 260 persones enquestades, 83 persones han manifestat que la pandèmia va empitjorar la seva situació de solitud no volguda i el seu estat de salut. La pandèmia ha desencadenat situacions de solitud i exclusió, amb factors de risc pre-existents.

Per a uns municipis i comunitats cuidadores

El projecte Cuidem és un dels projectes nascuts arran de l’impacte de la COVID-19 al Vallès Occidental. També forma part de la voluntat del Consell Comarcal de ser una “comunitat cuidadora”. El Consell Comarcal del Vallès Occidental s’ha adherit recentment a la Declaració “Per a uns municipis i comunitats cuidadores” promoguda per la Diputació de Barcelona. Aquesta Declaració fa referència a l’envelliment de la població i a la necessitat d’avançar cap a fórmules més integrals, que posin en el centre de l’atenció a les persones en totes les seves dimensions: social sanitària, relacional, econòmica…

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa