MónTerrassa
El primer quart premi de la Loteria és el 42.833
  • CA

El primer quart premi de la Loteria de Nadal ha correspost al número 42.833. Ha sortit a les 11.00. Són 1.000 euros per euro jugat.

Una mica d’història

Corria l’any 1763 quan el Rei Carlos III va instaurar l’anomenada Loteria Reial. El benefici social que aportava aquesta loteria va ser un dels baluards al seu naixement; així al Reial Decret de 30 de setembre de 1763, que va inaugurar la lotto, el monarca assenyalava que “(…) he tingut per oportú, i convenient establir a Madrid una Loteria…perquè es converteixi en benefici d’Hospitals, Hospicis i altres Obres Pies i públiques, en què es consumeixen anualment molts cabals del meu Reial Erario”.

El joc era una mena de Loteria Primitiva en què calia escollir quants números es volgués de l’1 al 90 (hi havia diferents possibilitats); a les extraccions, un nen amb els ulls embenats treia 5 boles d’una bossa que contenia 90 boles. El primer sorteig de Loteria es va celebrar a la Plaça de Sant Ildefons, on es va ubicar la seu de Loteries.

Va haver de passar gairebé mig segle perquè arribés la Loteria Nacional. Va ser el 1811, a Cadis, quan se n’aprova la creació. No obstant això, el 4 de març de 1812 va ser la data marcada a la història del naixement de la Loteria Nacional, ja que correspon al dia en què es va celebrar el primer sorteig de la seva història. Els bitllets es van fraccionar a quarts – en lloc de en dècims –, cadascun dels quals tenia un import de deu reals. L’antiga Loteria Real va passar a cridar-se en aquell moment Loteria Primitiva Nacional.

1812 és un any de canvis, no només neix la Loteria Nacional (el bicentenari del qual se celebra el 2012) sinó que és l’any de la promulgació de la Constitució espanyola de 1812, popularment coneguda com ‘La Pepa’. El 19 de març de 1812 les Corts Generals promulguen aquesta carta magna, que es converteix en la primera Constitució promulgada, i en una de les més liberals del món.

Pocs anys després, el 1818 s’organitza un sorteig especial coincidint amb el Nadal. Es pot considerar l’origen del Sorteig Extraordinari de Nadal. Encara que no seria fins a 1839 quan el popular sorteig nadalenc comença a celebrar regularment; i caldria esperar fins al 1897 perquè el sorteig de Nadal rebés oficialment aquest nom. A la dècada de 1880 apareix un altre dels sorteigs emblemàtics: el sorteig del Niño.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa