MónTerrassa
On és aquest lloc de Terrassa
En fer la carretera N-150 per Terrassa -o de Montcada-, començada l’any 1848 i inaugurada el 1852, es van construir diversos ponts dins el terme municipal, un va ser el pont de la Torre (o del Gall), damunt el torrent de Vallparadís i esmentat pel comandant Bonet l’any 1850, com ens explica Joaquim Verdaguer.

Sobre la riera de Les Arenes

La N-150 té el pont sobre la riera de les Arenes, modificat i eixamplat al llarg dels anys, i el de la Betzuca, abans d’arribar a can Barba de la Pedra Blanca, el qual, actualment, es manté intacte, entre d’altres.

El 1856, amb la construcció de la línia ferroviària del Nord, havia calgut bastir quatre ponts al seu pas pel terme de Terrassa, però, curiosament, als dos torrents de més fondària, el de Vallparadís i el de Santa Maria o torrent Monner, el seu pas es resolgué amb terraplens.

Ponts de Terrassa

L’orografia de la nostra ciutat ens presenta una ciutat retallada pels diferents torrents que ha fet necessària la construcció de ponts per salvar el seu pas. Mentre que ha Terrassa ha estat necessari el bastiment de 34 ponts, a Sabadell, una ciutat similar a la nostra, la seva presència és quasi nul·la.

El primer viaducte es va construir al segle XVII sobre el torrent de Vallparadís, per unir el poble de Sant Pere i la vila de Terrassa. (veure en aquest blog el monografic “El Pont de Sant Pere”.http://joaquimverdaguer.blogspot.com.es/2012/10/el-pont-de-sant-pere.html

Haurien de passar tres segles, fins que els terrassencs es decidissin a salvaguardar-se del pas dels torrents. Fou necessari alçar dos incipients ponts per facilitar el creixement de la vila cap a l’altre costat de la riera del Palau, així com la construcció d’un altre pont més avall, enllestit l’any 1884, per unir la carretera de Montcada amb la de Martorell.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa