MónTerrassa
Perquè pixem més quan fa fred?
  • CA

Carola Salvatella Panés és esportista d’elit. Olímpica amb la selecció espanyola d’hoquei i jugadora del Club Egara, l’egarenca és un clar exemple de com es pot combinar una passió amb la professió. I és que Salvatella és graduada en ciències biomèdiques i actualment treballa com a educadora científica a Funbrain.

La combinació de l’hoquei amb la medicina li ha reportat molts beneficis i aprofita el seu coneixement per donar consells i explicacions didàctiques sobre ciències de la salut, enfocades des d’una vessant femenina i esportista, gràcies al seu blog Biomed4all. En aquí podem trobar articles sobre biografies de grans dones investigadores, sobre la donació de sang o sobre el mal d’orella, també curiositats sobre el món animal o articles sobre el running o la mort sobtada.

Salvatella ensenyant als infants en la Setmana de la Ciència
Salvatella ensenyant als infants en la Setmana de la Ciència | C.S.

!--akiadsense-->

Un dels darrers articles és “Perquè pixem més quan fa fred?” on explica que les seves companyes d’equip s’havien adonat que a l’hivern tenen més ganes d’anar al bany a miccionar. Coneixedores de la professió de Salvatella li van demanar si existia alguna explicació científica per aquest fet. I l’egarenca no ha dubtat a explicar-ho.

Per aquells que tingueu curiositat i en volgueu saber la resposta, direm que sí, que hi ha una explicació científica. “En primer lloc, cal saber que el nostre organisme rep una quantitat de líquid al dia que no prové tan sols de l’aigua que bevem, sinó també dels brous, infusions, cafès, altres begudes i aliments amb gran quantitats d’aigua. Tot aquest líquid s’ha d’eliminar, ja que el cos no el necessita per a continuar funcionant. Ho pot fer per dues vies: a través de la suor o de l’orina”, explica Salvatella i continua: “quan fa fred, el nostre cos té menys sudoració, ja que no genera tanta calor i tanta energia. Per això, el ronyó començarà a treballar més per a eliminar l’excés de líquid a través de l’orina. D’aquí ve que a l’hivern anem més al bany que a l’estiu, malgrat beure menys líquid”.

L’article també alerta sobre el perill de contraure més infeccions d’orina en aquesta època de l’any i dona consells per cuidar els nostres ronyons. Podeu llegir-lo sencer clicant aquí.

Carola Salvatella amb la bandera de Terrassa al balcó de la Vila Olímpica de Rio | Carola Salvatella

!--akiadsense-->

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa