MónTerrassa
‘Piolín’ es converteix en el símbol del referèndum
  • CA

El personatge de Warner Bross s'ha convertit en un símbol de l'1-O gràcies al vaixell de la policia espanyola

El personatge de Warner Bross s’ha convertit en un símbol de l’1-O gràcies al vaixell de la policia espanyola | S.C

És un petit ocell innocent, un canari groc amb el cap gros i unes potetes desproporcionadament petites. D’aparença fràgil i aparentment ingenu, en Tweety (Piolín en castellà i Piulet en català), aquest personatge nascut l’any 1944 a la factoria de Warner Bros és prou intel·ligent i astut com per enganyar constantment en Silvester, que pretén devorar-lo. De fet, aquest gat malvat se l’ha empassat, però mai no ha aconseguit menjar-se’l del tot i s’ha escapat, gràcies a l’ajuda de l’Àvia i Hèctor el Bulldog. Una bona metàfora d’Espanya i Catalunya dels darrers 300 anys.

L’atracament al port de Barcelona de diversos vaixells per allotjar policia espanyola enviada pel ministeri de l’Interior per aturar el referèndum ha portat també un símbol inesperat de la resistència pacífica dels catalans, diversos personatges de la factoria Warner Bros, que decoren les parets i l’interior d’uns dels creuers que ha llogat Madrid a una companyia naviliera italiana.

Façana d'un dels vaixells en què s'allotja la policia espanyola al Port de Barcelona per impedir l'1-O

Façana d’un dels vaixells en què s’allotja la policia espanyola al Port de Barcelona per impedir l’1-O | TWITTER

Entre aquests, en Tweety és ja una icona dels defensors de la democràcia als carrers. Més enllà del tsunami de comentaris divertits a les xarxes socials sobre l’hotel improvisat on s’allotgen milers de policies espanyols, que si ho volen, a l’interior del vaixell poden gaudir de parcs infantils i decoració amb tots els personatges de Warner Bross, aquest ocellet groc s’ha instal·lat en pancartes al carrer reclamant llibertat d’expressió i amb el clam de ‘Votarem’, i també és fotografia de milers perfils de Twitter i de Facebook.

En Piulet duu el tricorni de la Benemérita per assegurar que l'1-O es votarà

En Piulet duu el tricorni de la Benemérita per assegurar que l’1-O es votarà | S.C

Però qui és aquest ocellet? Inicialment, es deia Orson i era un ocell bebè salvatge de color rosa.Despullat i sense plomes. Molt agosarat en la seva relació amb els seus enemics, els gats. Però als anys quaranta, un ocell despullat no era decent, i els seus creadors li van canviar el color i el nom, després de queixes dels censors. Va passar a dir-se Tweety, la seva pell es va esgrogueir i es va tornar tendre i innocent. Aquest ocellet va ser víctima de la censura, una nova coincidència amb el moment actual que viu el país, on els mitjans de comunicació que defensen el referèndum són perseguits judicialment, se segresten cartells de l’1-O i planxes en impremtes, o es talla la llum en un acte públic al carrer.

Així doncs, aquest personatge entranyable dels dibuixos animats s’ha convertit a la vegada en la riota de la policia espanyola. Fins i tot mitjans de comunicació de Madrid han lamentat que el govern espanyol hagi llogat un vaixell així per allotjar policia, conscients que s’ha servit en safata la burla cap a aquests cossos policials.

Clavells als vehicles de la Guàrdia Civil a Terrassa

Clavells als vehicles de la Guàrdia Civil a Terrassa | ZAIDA TORREGROSSA

La segona revolució dels clavells

I si l’ocellet tímid però astut és un símbol de resistèncoa pacífica i popular a Catalunya, també ho són els clavells. Des que la Guàrdia Civil armada fins les dents es va presentar per primera vegada en una impremta de Constantí, i després al setmanari El Vallenc, que cada vegada que aquest cos militar o la policia espanyola assalten els drets fonamentals del país, que els ciutadans, per comptes de caure en la trampa de la violència, els regalen clavells vermells i blancs. Però si el 25 d’abril de 1974, un soldat portuguès demanava una cigarreta a Celeste Caeiro, una jove cambrera que passava pel carrer amb un ram de clavells a les mans, i ella li va oferir una de les flors que portava i el soldat va col·locar el clavell a la boca del canó del seu fusell, 43 anys després, la reposta és diferent. Cap Guàrdia Civil no els accepta, i fins i tot, un guàrdia urbà ha identificat els clavells com a material il·legal i els ha requisat en plena plaça del mercat de Vic... En canvi, els Mossos d’Esquadra sí que els han acceptat.

L'ocell de Warner Bros amb la boca tapada, per denunciar la falta de llibertat d'expressió, a la façana de la UB

L’ocell de Warner Bros amb la boca tapada, per denunciar la falta de llibertat d’expressió, a la façana de la UB | S.C

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa