MónTerrassa
Pere Parres reclama que es faci un Mapa de l’amiant al barri

L’Associació de Veïns Torrent d’en Pere Parres ha reclamat a l’Ajuntament de Terrassa que faci un Mapa de l’Amiant al barri. Aquesta va ser una de les principals reclamacions que membres de la junta directiva de l’entitat van traslladar a la regidora del Districte, Patricia Reche, en una reunió celebrada ara fa pocs dies. No va ser l’única, ja que relacionada amb la mateixa temàtica, també van demanar que s’establís un protocol d’actuació municipal en cas de rebre algun comunicat sobre una possible manipulació d’amiant.

En primer lloc volen agrair la resposta donada, i per escrit, des de l’equip de govern. Tanmateix, lamenten que aquesta “sigui incompleta”. Informen que des de l’Ajuntament s’està a l’espera de disposar d’un marc legal autonòmic de la Llei estatal 7/2022 sobre residus i sòls contaminants per a una economia circular. Én en aquest document que ha de realitzar la Generalitat en el qual es definiran les actuacions a realitzar per minimitzar els efectes negatius de l’amiant.

En aquest sentit, i mentre el marc no hi és, des de l’Ajuntament es va indicar que s’està enllestint els tràmits per contractar l’elaboració d’un Estudi de l’estat de les cobertes i altres elements constructius amb presència d’amiant a la ciutat, estudi que servirà de base pels futurs treballs que derivin d’aquest nou marc jurídic.

Detectar els punts amb amiant i un protocol d’actuació per retirar-lo

En la resposta, també per escrit, l’Ajuntament apunta que “vetlla perquè en les obres d’enderroc d’edificacions amb presència d’aquest material, es compleixin les directrius del Reial Decret 396/2006, de 31 de març, que regula les disposicions mínimes de seguretat i salut aplicables als treballs amb risc d’exposició a l’amiant”. I va recordar que l’amiant només és “nociu” quan s’inhala la pols en el moment de manipular-lo.

Des de l’AV consideren que aquesta resposta no satisfà les seves demandes. “Per la informació que tenim, les plaques o altres elements que contenen amiant tenen una vida útil limitada i per tant la seva sola presència, si ja està deteriorat, sí que és un problema, ja que les partícules s’alliberen a l’atmosfera i poden ser inhalades sense haver manipulat l’element”, i matisen que “amb això no volem alarmar a ningú però sí assenyalar la urgència de tenir el detall dels llocs on sabem que hi ha amiant a la ciutat”. I, lamenten que “com es pot veure a la resposta, l’Ajuntament encara no ha iniciat els treballs”.

També recriminen que no s’ha donat resposta a la segona part de la reivindicació: el protocol d’actuació municipal en cas de rebre algun comunicat sobre una possible manipulació d’amiant. I això els preocupa, perquè justament va ser una denúncia d’aquest tipus la que va iniciar el debat a l’assemblea i la posterior redacció de la reivindicació. “I això, és competència exclusiva municipal”, recalquen.

Per tot plegat, des de l’associació veïnal “reivindiquem i exigim, perquè la nostra salut està en perill, un protocol que deixi clar als funcionaris(es) municipals com han d’actuar davant qualsevol tipus comunicat sobre una possible manipulació d’amiant que rebin”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa