La comarca del Vallès gaudeix d’una oferta gastronòmica excepcional. I d’alguns productes únics. Us oferim un petit tastet d’alguns. I sí, ens oblidem del Dàkar, però aquest ja té un lloc en la mitologia de Terrassa.

La Palaudina

Des de l’any 1996 Terrassa compta amb un pastís representatiu de la ciutat: La Palaudina. És un pastís en forma de cilindre que identifica la Torre del Palau, un dels símbols de la ciutat. Està elaborat amb ametlles, avellanes, ous, sucre, xocolata i aroma de ratafia. Pastís creat a partir d’una iniciativa del Gremi de Pastissers de Terrassa.

Cardinal

El Cardinal s’elabora amb dues bases de merenga que són farcides de nata muntada perfumada amb Kirsch. Es poden acompanyar amb xocolata calenta, combinació que resulta especialment exquisida. Es tracta d’unes postres molt populars a Mallorca. A Terrassa són molt apreciats i és força habitual que formin part de les celebracions vallesanes.

Rocs de Munt

Els Rocs de Munt són unes petites pastes dolces, típiques de la ciutat de Terrassa, que varen ser creades pels Forners i Pastissers de la Terra. Tenen una textura ben cruixent i són elaborades amb farina, sucre, mantega, xocolata blanca o negra i farigola o romaní.

Escarola de cabell d’àngel

Es tracta d’una varietat d’escarola amb les fulles arrissades, dentades, molt fines i tendres, de color verd clar. Aquesta hortalissa es caracteritza perquè és poc amargant, de mida petita i perquè se’n pot aprofitar tota la mata. Per aquests motius és molt apreciada i popular a la cuina catalana.

L’escarola de cabell d’àngel se sol consumir amanida o combinada amb altres ingredients, com és el cas del xató. Aporta un gran nombre de vitamines i minerals i és especialment recomanada pel seu contingut d’àcid fòlic. Tot i que se sol conrear tot l’any, és més corrent consumir-la durant l’hivern.

La Coca de Munt

La Coca de Munt neix d’una iniciativa del Gremi de Flequers de Terrassa i Comarca. S’elabora amb una massa de llarga fermentació, amb farines ecològiques, i és aromatitzada amb infusió de romaní.

La Coca de Munt tant pot ser dolça com salada. La dolça és preparada amb sucre i pinyons, xocolata o amb mel i mató d’Ullastrell. Pel que fa a la variant salada, la podem trobar acompanyada de ceba, tomàquet, botifarra Terregada i oli d’oliva però també d’escalivada, anxoves o sardines.

Botifarra Terregada

La Botifarra Terregada s’inspira en un plat típic de la cuina terrassenca de principi del segle XX, la Terregada, que consistia en sang i menuts guisats. Aquest plat rebia el nom per l’aspecte semblant a la terregada: els petits fragments restants del carbó. La Botifarrada Terregada és elaborada amb menuts de porc, tomàquet, ceba, ametlla, sal, pebre negre i vi ranci. Els promotors d’aquest projecte gastronòmic van el xef Artur Martínez i el cansalader Xavier Casanovas, amb el suport del col·lectiu de cuiners, Cuina Vallès.

Aquestes pastes volen recordar la important tradició tèxtil de la ciutat de Sabadell. La seva forma és inspirada en les llançadores, unes peces de fusta que es posaven sobre els telers per a fer passar el fil de la trama a través de l’ordit.

Llançadores

Les llançadores són elaborades amb pasta de full de mantega, disposada en forma de trena, que és acompanyada de cabell d’àngel, poma i taronja confitada. Pel damunt s’hi col·loquen pinyons i es pinzella amb gelatina de poma.

Els dolços anomenats Mussolets

Els Mussolets són els dolços típics de Sant Quirze del Vallès. Són unes pastes de te en forma de mussol, elaborades amb nous, farina, sucre, ous, mantega, vainilla, melmelada i decorades amb pinyons. Varen ser creades per l’Israel i el Víctor, mestres pastissers de la Pastisseria Mix.

Segons sembla el nom de mussols als habitants de Sant Quirze ve donat per una antiga rivalitat amb els sabadellencs. Algunes històries expliquen que les noies de Sant Quirze marxaven amb els nois de Sabadell i els santquirzencs “es quedaven sols com mussols”. D’altres, que els de Sabadell feien soroll per despertar els veïns de Sant Quirze i que, quan aquests sortien per la finestra a veure què passava, els cridaven mussols.

Comparteix

Icona de pantalla completa