L’assemblea ecologista de Terrassa, La Paparola, ha realitzat un reguitzell d’aportacions al procés participatiu per la renovació de l’ordenança de neteja pública i gestió de residus de l’Ajuntament de Terrassa. L’entitat, que agraeix que s’hagi obert una consulta ciutadana, considera que “el problema de partida no radica en el reciclatge sinó especialment en la necessitat de reduir el volum de residus i en la reutilització de materials”, i recorda que els darrers estudis científic “confirmen que existeix un topall de recollida amb el model de contenidors”.

En total són vuit aportacions que contemplen diverses problemàtiques, des de l’acumulació de residus al voltant dels contenidors, fomentar i assegurar que es realitza una separació correcte -no tan sols en l’àmbit particular sinó també en l’administració- o per exemple la protecció dels col·lectius més vulnerables, per exemple, deixant de multar les persones que recullen ferralla.

Aportacions La Paparola a l’ordenança

1. Barris de baixa intensitat: recollida porta a porta amb un pagament per generació just.

2. Barris d’alta intensitat: prova pilot amb contenidors tancats amb identificació (amb posterior extensió a la resta de la ciutat).

3. Garantir la correcta separació de residus en els equipaments municipals.

4. Facilitar el procés de recollida i reutilització de mobles i trastos vells.

5. Fomentar la reutilització a la deixalleria, establiment mecanismes perquè aquells béns que estan en bon estat puguin ser recuperats.

6. Implementar una xarxa de compostadores comunitàries.

7. No ampliar els sistema de recollida pneumàtica en nous desenvolpaments urbans.

8. Garantir que la nova ordenança i les mesures proposades no suposen una vulneració als col·lectius en risc d’exclusió social i deixar de tipificar com infracció la recollida de ferralla.

Nou comentari