Una fira per posar en valor la pagesia i cuina de proximitat a la nostra ciutat. Fira Terrassa Gastronòmica va néixer amb l’objectiu de visibilitzar productes, productors i establiments que aposten per la marca “Terrassa”, i amb aquests dos anys ha evolucionat per convertir-se amb “Del camp a la taifa”, un esdeveniment que anirà molt més enllà de les típiques paradetes amb menjar per comprar. Sense abandonar la vessant més turística, que busca atraure consumidors de fora cap a la nostra ciutat, s’ha fet un pas més per a la transversalitat, obrint-se a noves iniciatives i necessitats.
Tindrà lloc del 28 de setembre al 8 d’octubre, i s’espera que hi hagi un bon assortit d’activitats per a tots els gustos i curiositats, sempre però, amb la gastronomia com a fil conductor. El punt àlgid serà el dissabte 7 d’octubre, en horari d’11 a 14h i de 17 a 20h, entre la Plaça Salvador Espriu i el Carrer Unió i a la Plaça de la Torre del Palau on s’aplegaran tots els participants en paradetes, tastos, exposicions, mostra de projectes d’entitats, etc. Pots consultar aquí totes les activitats d’aquest dia.
“Hem creat un esdeveniment molt transversal, integrant totes les sensibilitats i adequant-la a les peticions de tots els actors implicats. Es manté però la idea de posar en valor tot allò que la pagesia produeix als camps del nostre entorn, de l’activitat econòmica que aquesta genera i de com aquesta arriba fins als terrassencs”, ha manifestat el regidor de Turisme, Pep Forn, en l’acte de presentació.
Paraules reforçades per la regidora de Medi Ambient, Sostenibilitat i Energia, Patricia Reche, que ha posat especial èmfasi en “la recuperació de l’Anella Verda” i en “l’esforç que la pagesia i ramaderia de la nostra ciutat està fent malgrat totes les dificultats, com la sequera o la manca de relleu generacional”. Reche considera que la nova fira serà una bona oportunitat per conèixer nous productes i productors de proximitat, tastar noves receptes i fer ciutat.

Pagesia, restauradors i economia social de la mà
“Del camp a la taifa” no tindria sentit sense ells: els pagesos. Ignasi Martínez, en representació de la Fundació Terrassenca Sant Galderic ha mostrat la satisfacció del sector perquè aquesta fira es vagi consolidant, i sobretot per “l’orgull i il·lusió que hi participin enguany 9 pagesos i ramaders de la nostra ciutat i comarca”. L’entitat considera que l’esdeveniment oferirà l’ocasió de “posar cara als gestors del territori, que el cuiden i n’elaboren productes”, però també perquè aquests puguin establir contactes i sinèrgies amb l’administració i amb consumidors per tirar endavant nous projectes o impulsar-ne els actuals.
Perquè els productes puguin arribar a la panxa dels terrassencs, això passa per tenir bons divulgadors. I en aquí entren, per una banda, el Gremi Empresarial d’Hostaleria de Terrassa i Comarca, i entitats del tercer sector com Barri Futur o l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental. Maite Garcia, en representació de la restauració ha avançat que en la fira hi participaran 17 establiments que oferiran diverses propostes gastronòmiques, però també s’organitzaran xerrades i tastos i maridatges.
Per la seva banda, des de l’Ateneu, Feliu Madaula, ha recalcat la importància de “sumar i posar en valor la feina que s’està fent en el sector primari de recuperació del territori i de productes”. També de les iniciatives formatives en agroalimentació ecològica i dels projectes de recuperació de finques agrícoles abandonades, amb l’objectiu de promocionar el relleu generacional. I, finalment, des de Barri Futur, Esther Querol, ha ressaltat la Fira com un espai ideal per “teixir xarxes des de l’economia social i solidària, alhora que fomentem la compra en el petit comerç de proximitat”. L’entitat prepara diferents activitats per donar a conèixer projectes de casa nostra, com La Cistella a casa.