MónTerrassa
Ona Martínez (candidata ERC): “Terrassa tindrà una alcaldessa d’Esquerra”
  • CA

Ona Martínez Viñas és la flamant candidata d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) a l’alcaldia de Terrassa i la nova portaveu del grup republicà a l’Ajuntament. D’aquesta manera, les pot anar foguejant i guanyant visibilitat pública de cara als comicis de l’any vinent. La militància va decidir, de manera presencial al Centre Cívic Montserrat Roig, i telemàtica, el dilluns 7 de febrer, en assemblea, el nou líder i aspirant a l’alcaldia de la tercera ciutat de Catalunya. Ona Martínez és actualment la regidora responsable d’Infància i Adolescència, Joventut, Adultesa i famílies, Qualitat Democràtica, Transparència i Qualitat, Tecnologia, Plans i Projectes, Ciutadania i Convivència, Memòria Històrica i Drets Humans de l’Ajuntament.

Perquè ho sàpiga tota la ciutadania, qui és l’Ona Martínez Viñas?

És una terrassenca de 29 anys compromesa amb la seva ciutat des de ben jove, que treballa i s’arremanga cada dia des del govern per millorar la seva ciutat i que vol seguir-ho fent escoltant tots els veïns i veïnes, entenent totes les seves necessitats i preocupacions, perquè Terrassa brilli al màxim del seu potencial. Vull ser útil per la gent. Aquesta és la meva manera de fer, és com entenc la política i la ciutat i és el que vull deixar als meus fills.

Ona Martínez Viñas
Ona Martínez Viñas,embarassada/Cristóbal Castro

Quan i com arriba a la política? Quins són els seus inicis i on? Què la porta cap a Esquerra? Vocacional? Què és la política per vostè?

La política es fa cada dia des de totes les entitats, des del carrer, des de cada persona que reivindica una causa justa, que lluita pels drets de tothom i que treballa per millorar el seu entorn. Això és la política. Per tant, és impossible posar una data a la meva arribada: des que recordo m’he mobilitzat i he lluitat per allò que considero just. Segurament és amb el “No a la Guerra”, la meva primera manifestació amb només 11 anys, quan comença tot. I és amb 16 anys que entro a militar al Jovent Republicà i, després, a Esquerra, els espais que millor representen les meves ganes de construir una ciutat i un país de justícia social i llibertats. És per això que faig feina cada dia.

Una legislatura a la sala de plens. La seva primera experiència com a regidora. I ja candidata a l’alcaldia. No em negarà que és una carrera meteòrica. Què la va fer presentar a les primàries del partit? Qui la va animar a fer-ho?
A Esquerra Republicana fa dos anys i mig que treballem sense descans per Terrassa. Dos anys i mig, dels quals n’he pogut formar part en primera persona, en què Terrassa corria el risc de quedar aturada per una pandèmia. No ho hem permès: ens hem arremangat a l’Ajuntament perquè la ciutat continués avançant i ho continuarem fent cada dia. És evident que ens trobem en una època de canvi, amb una pandèmia que ha posat en qüestió moltes coses i amb la gent preocupada per moltes incerteses, però també amb nous lideratges socials i econòmics a la ciutat que tenen molt potencial per transformar-la. Estic convençuda que el 2023 tenim l’oportunitat de posar una marxa més perquè aquest enorme potencial de la ciutat exploti i per fer-ho calen nous referents polítics que hi acompanyin. Jo vull ser aquest referent per aquesta nova Terrassa i per això em presento. Recordaré sempre el primer dia que vaig sortir al carrer després de ser escollida candidata: havia estat dies confinada amb la covid i trepitjar la ciutat, retrobar-me amb els seus carrers i la seva gent i copsar el repte tan important que acabava d’assumir va ser molt emocionant.

Ona Martínez Viñas
Ona Martínez Viñas al Raval/Cristóbal Castro

Al davant tenia un jove veterà com és en Carles Caballero. Per què creu que la militància va votar Ona? Què creu que es va votar, dona, joventut, futur, nova fornada, revolució?
Estic molt orgullosa de tot el procés que vam dur a terme des del partit. Agraeixo profundament la confiança que la gent d’Esquerra m’ha fet per encapçalar aquesta nova etapa: és el moment de nous referents a la ciutat per fer-la avançar amb força i determinació cap a la Terrassa del segle XXI.

Just després de saber-se el resultat, Caballero va anunciar que plegava de la política en primer pla. Quina opinió li mereix aquesta decisió?
Tots i cadascun dels regidors d’Esquerra al govern estan fent una gran feina i tots la continuaran fent, encara en tenim molta per fer aquest mandat. I després seguiran aportant la seva experiència i coneixement des d’on vulguin. L’objectiu i el més important sempre, sempre, sempre, és la ciutat i la seva gent.

Li reserva ara algun espai?
L’important és el projecte per la ciutat i les preocupacions de la gent, per les quals treballem cada dia per donar-hi resposta, no els noms d’Esquerra. Tots, el Carles també, continuarà sumant per al projecte des d’on decideixin. Jo hi compto plenament.

I en la mateixa línia, el candidat semietern Isaac Albert també diu Adéu. Algun paper per a ell?

L’Isaac és un referent. Per mi és el millor polític que ha tingut la ciutat dels darrers temps, amb una visió sobre Terrassa que la ciutat no pot perdre. Per això jo el vull al meu costat en tot moment per construir la Terrassa del futur, i sé que el tindré.

I continuem. Els seus companys de legislatura Pep Forn i Teresa Ciurana. Aniran a les llistes?
Insisteixo: això no va de noms d’Esquerra. Va de liderar el millor projecte per la ciutat i per la seva gent, per millorar la seva qualitat de vida i per donar resposta als seus problemes. Va d’això. Esquerra som aquest projecte, i ho demostrem cada dia des del govern, amb tots els regidors. Amb el Pep i la Teresa. I amb l’Isaac i el Carles. I ho demostrarem també fent la millor llista possible per dur-lo a terme, amb el coneixement de l’experiència i amb noves mirades.

Ona Martínez Viñas
Ona Martínez Viñas 

Té ja alguna idea de com serà la candidatura a les eleccions municipals de 2023? Revolucionària? Continuista? Veurem moltes cares noves? Més tècnica o més política? Ens sorprendrem?
Després de 40 anys, el 2019 vam ser la garantia del canvi, de trencar amb el passat. Hem treballat de valent perquè la ciutat no quedés aturada i hem posat les bases de la Terrassa del futur. El 2023, amb el nostre lideratge, volem posar una marxa més perquè Terrassa emergeixi del tot. Li ho garanteixo: serà la millor candidatura per impulsar el millor projecte per la nostra ciutat, pels nostres veïns i veïnes. Aquesta és la nostra ambició: fer avançar la ciutat, encara més, i portar-la cap al segle XXI.

La idea és guanyar les eleccions? Per on van les enquestes que sé que remenen?
Després d’anys grisos i sense visió, Esquerra Republicana va fer possible el canvi, entrant a govern i mantenint dempeus la ciutat des de l’Ajuntament quan més ho ha necessitat. Hem assentat els pilars del que ha de ser la nova Terrassa, una Terrassa que es posi a l’altura dels reptes del segle XXI. El 2023: sortim a guanyar aquesta Terrassa moderna, capdavantera i ambiciosa. I aquesta nova etapa, aquest salt endavant, necessita que ERC lideri la ciutat. Amb una nova alcaldessa. Terrassa tindrà una alcaldessa d’ERC.

Veu un nou bipartit amb Tot per Terrassa?
Estic molt orgullosa de la feina que estem fent des del govern, conjuntament. El 2019 vam trencar amb el passat, junts; ara estem en un mandat de transició cap al futur de la ciutat i el 2023 toca fer una passa més, ferma i decidida, cap a aquesta nova Terrassa, que passa perquè ERC la lideri. Si alguns són passat, nosaltres som present i futur. I ho volem ser per posar la ciutat a l’alçada del que necessita la gent en ple segle XXI. Tant de bo Tot per Terrassa sumin i ens acompanyin en aquest camí.

Com valora aquests anys de pacte amb la formació que lidera Jordi Ballart?
Molt positivament. Ho deia abans: hem trencat amb el passat, hem mantingut la ciutat activa en uns moments molt complexos, rebel·lant-nos i adaptant-nos com ho han fet centenars de bars, restaurants, comerços i empreses de la nostra ciutat; i ho hem fet sempre amb la gent al centre de cada una de les polítiques que fem i impulsem. Ara el repte que tenim és anar més enllà: que aquestes bases que hem plantat arrelin i impulsar-les perquè Terrassa exploti tot el seu potencial. És el que necessita la nostra ciutat.

Com definiria a Jordi Ballart?
És un gran company i amic. L’Isaac una vegada ho va explicar molt bé: la relació és molt bona i ens complementem molt bé. Sumem i combinem les respostes al dia a dia, a les necessitats diàries, amb una visió de futur per la nostra ciutat imprescindible per avançar i saber cap on anem.

Ona Martínez Viñas
Ona Martínez Viñas 

Hi ha línies vermelles que no es creuaran a l’hora dels pactes? Descarta, ja d’entrada, un pacte amb el PSC si els resultats permeten formar una majoria?
No es tracta de línies vermelles, senzillament el PSC és el passat i Esquerra Republicana som la Terrassa del present i del futur.

El seu nas què li diu que passarà el 2023?
Els terrassencs i les terrassenques estan orgullosos de la seva ciutat i confien plenament en el seu potencial. Orgullosos d’una ciutat que és sinònim de qualitat de vida, però ambiciosos perquè no en tenim prou. Jo tampoc en tinc prou: vull que la ciutat millori cada dia i arribi a brillar del tot. I això és el que passarà el 2023: que la gent decidirà que és l’hora d’anar més enllà, de deixar enrere del tot el passat i construir la Terrassa del futur. Una Terrassa més neta, més segura, més dinàmica, més universitària.

TxT, PSC, ERC, Junts, Comuns, Cup, PP, Vox. Li preocupa Vox?
A mi el que em preocupa és donar resposta a les preocupacions, als problemes i a les necessitats dels nostres veïns i veïnes. I per fer-ho és imprescindible ser-hi, escoltar, comprendre, empatitzar. I a partir d’aquí, construir plegats i buscar solucions. Això és la nova política. Això és per mi la política, vaja. Ser útils a la gent, estar al seu costat. Aquest és el gran antídot contra l’extrema dreta.

Creu que l’oposició l’atacarà per la seva joventut i manca d’experiència?
No em preocupa gens ni mica! A mi el que em preocupa són els terrassencs i les terrassenques. És el que m’ha preocupat cada dia durant 2 anys i mig i és el que em seguirà preocupant cada dia. De fet, el que em preocupa és que en aquesta ciutat i en aquest país estan emergint nous referents, que estan prenent el relleu i el lideratge, que necessiten referents polítics. Hem de connectar amb aquesta nova Terrassa per fer avançar la ciutat.

Com valora que gairebé tothom tindrà com a número una dona?
És l’hora de la nova política i la nova política és feminista. Però no perquè sí, sinó perquè això és sinònim de noves maneres de fer, de governar millor, assemblant-nos més a la nostra ciutat. D’escoltar més i parlar menys. M’enorgulleix i molt que ERC a Terrassa tinguem una dona per primera vegada. Si Terrassa segueix aquest camí no en podré estar més orgullosa.

Ona Martínez Viñas
Ona Martínez Viñas 

Fem un petit gir. Té al cap algun gran projecte de ciutat?
Tinc al cap la nova Terrassa: una ciutat moderna, que assumeixi amb ganes els reptes del segle XXI, que avanci decididament cap al que han de ser les ciutats del futur. I Terrassa té tot el potencial per ser- ho i per ser-ne referent! Aquest és el veritable gran projecte, el gran repte. Això vol dir una ciutat que es vinculi absolutament amb la universitat, que és font de coneixement. Una ciutat que faci que aquest talent que es crea a les nostres aules es quedi aquí, alimentant les nostres empreses i generant nova activitat amb start-ups innovadores que també treballen per donar resposta als reptes del segle XXI. Això vol dir també una ciutat segura i amable, amb una policia propera, que s’assembli a la ciutat i que trepitgi els carrers dels nostres barris, parlant, entenent i resolent els problemes dels seus veïns. Això vol dir també una ciutat amb més qualitat de vida: que la cultura arribi a tots els racons de la nostra ciutat o que la creativitat i el potencial econòmic de l’audiovisual emergeixi del tot amb el projecte del Hub Audiovisual, creant feina de qualitat.

Terrassa és la tercera ciutat de Catalunya? Ha de ser la primera? Quins són els seus punts forts? I els dèbils?
Ho tinc clar: l’important sempre és la qualitat, no la quantitat. Terrassa ha de ser la primera ciutat en qualitat de vida de Catalunya. Aquest és l’objectiu pel qual treballem cada dia i pel qual volem posar una marxa més el 2023. I Terrassa té, clarament, totes les condicions per ser-ho: talent, universitat, potencial econòmic, sectors emergents com l’audiovisual… Que dinamitzaran la ciutat i crearan llocs de feina de qualitat. Terrassa és una ciutat tranquil·la, però alhora la gent se sent insegura i està preocupada. A mi també em preocupa i per això treballem per apropar la policia als 300 agents, per una policia més propera i més semblant a la ciutat i, alhora, estem en contacte amb la conselleria perquè també reforcin el cos de Mossos a la ciutat. Terrassa és qualitat de vida, però ho podem ser encara més: encara més neta, encara amb més qualitat de l’aire, encara més amable. Alhora, Terrassa tenim una ubicació privilegiada al territori: capital d’un motor econòmic com el Vallès, estem al costat de Barcelona, d’on som porta d’entrada i enllacem amb la Catalunya central. Tenim tot el potencial possible i el farem explotar del tot perquè Terrassa sigui la primera ciutat del país en qualitat de vida.

Un altre gir. Política local o nacional? Terrassa ha de ser un trampolí?
Aquesta no és la qüestió. La nostra prioritat és Terrassa, per qui treballem cada dia, i ho fem també de la mà de la Generalitat. Aquest és el gran valor d’Esquerra Republicana: ens deixem la pell per Terrassa, des de tot arreu on fa falta. Per això s’està construint el nou CAP Can Roca, o es construirà el nou institut-escola Sala i Badrinas, o des de la conselleria han treballat de valent perquè KTM o Nifco es quedessin a la ciutat i sortissin reforçades, generant i garantint llocs de treball. I alhora sabem que necessitem més: més recursos en salut, més inversió en educació, més acompanyament en la promoció econòmica… Hi seguirem treballant, arremangant-nos i picant a la porta cada dia que faci falta.

I per concloure, un somni? A Terrassa i a Catalunya, tot i que aquest l’imagino.
El somni: que Terrassa sigui la primera ciutat en qualitat de vida del país, capdavantera, moderna i referent, on tothom hi visqui bé, amb drets i llibertats. I que ho sigui en un país també capdavanter i modern, de drets i llibertats, i lliure. La millor Terrassa i la millor Catalunya per la seva gent.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Terrassenc independentista. a febrer 26, 2022 | 08:01
    Terrassenc independentista. febrer 26, 2022 | 08:01
    Serà alcaldessa cas de que surti elegida, que encara està per veure. Per la meva banda intentaré amb el meu vot que no sigui així.
  2. Icona del comentari de: Sergi a febrer 26, 2022 | 09:03
    Sergi febrer 26, 2022 | 09:03
    Més d'esquerres que el que està demostrant la formació que hi ha ara, impossible. I encara menys, tractant-se d'uns que fan el que fan a Barcelona, a Catalunya i a les espanyes. (PD: Responc al titular, ja que òbviament no he llegit l'article. Tots els polítics són iguals, per això m'interessa l'equip que mana ara a Terrassa, perquè no són polítics de carrera.)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa