MónTerrassa
L’OMS demana preparar-se pel gran augment de casos per la variant òmicron

El director regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Henri Kluge, ha demanat als governs i autoritats que es preparin per a un “augment significatiu” dels casos al continent per la variant òmicron. “Veiem com s’aproxima una tempesta”, ha dit Kluge en referència a l’òmicron, que ha assenyalat que ja és dominant a alguns països europeus com Dinamarca, Portugal o el Regne Unit i on està generant “ràtios de transmissió mai vistos”. “Aquesta variant pot escapar a immunitats prèvies i, per tant, pot infectar els que ja ho han estat en el passat, als no vacunats o als que s’han vacunat fa mesos”, apunta el director per a Europa de l’OMS.A més, Kluge ha afegit que els recuperats tenen entre tres i cinc vegades més de possibilitats de tornar-se a infectar amb l’òmicron en comparació amb la delta.

Tanmateix, Kluge ha assenyalat que no se sap encara si l’òmicron causa una malaltia més greu o no que la delta. Segons l’OMS, el 89% dels primers contagis d’òmicron a Europa tenen símptomes com tos, mal de coll i febre.

La majoria de casos d’òmicron a Europa s’han registrat en joves d’entre 20 i 30 anys i la variant s’ha detectat en almenys 38 dels 53 països de la regió.

El Govern té “dubtes” sobre la decisió de la Comissió de Salut Pública d’evitar la quarantena als vacunats

El Departament de Salut té “dubtes” sobre l’aplicabilitat del nou protocol acordat aquest dimarts per majoria a la Comissió de Salut Pública, segons el qual els vacunats amb pauta completa no hauran de fer quarantena si són contacte estret d’un positiu, però sí hauran de minimitzar les interaccions socials. Salut subratlla que el canvi que impulsa el Ministeri de Sanitat “difereix del seu propi criteri científic “, i recorda que l’1 de desembre marcava també la quarantena per a vacunats contactes estrets de positius de variant òmicron. Salut avaluarà ara “quines accions emprèn” per garantir un control “eficaç” de la covid-19 “sense afegir més confusió a la ciutadania”.Salut subratlla que el protocol de l’1 de desembre havia estat “revisat recentment”, i que s’havia adoptat davant les “evidències” que la variant òmicron “escapa substancialment” a les vacunes.

Per això subratlla que el canvi impulsat avui pel Ministeri “difereix del seu propi criteri científic”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa