MónTerrassa
OMS alerta als països rics que les dosis de reforç allargaran la pandèmia

El director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom, ha avisat que les dosis de reforç contra la covid-19 “generalitzades possiblement allargaran la pandèmia”. “Més que acabar amb ella, és possible que l’allarguin perquè es desvien dosis a països que ja tenen un nivell de vacunació molt alt i, per tant, donen al virus més oportunitats d’expandir-se i mutar”, ha apuntat Tedros Adhanom. En un informe publicat aquest dimecres, l’OMS critica que els països rics estiguin administrant dosis de reforç a joves i adults sans mentre els pobres tenen nivells d’immunització baixos. “A nivell global, el 20% de les dosis que s’utilitzen diàriament són per a vacunes de reforç o addicionals”, lamenta l’OMS.”Mentre molts països estan lluny d’arribar al 40% de l’objectiu de cobertura per a finals del 2021, altres països han vacunat més enllà d’aquest llindar i ja estan vacunant infants i implementant campanyes àmplies de vacunes de reforç”, diu l’informe.

L’OMS demana als països rics que prenguin les decisions sobre les dosis de reforç d’acord amb “evidències individuals, de beneficis de la salut pública i igualtat en l’accés global.

Aragonès es “reafirma” en les mesures anunciades i qüestiona l’efectivitat de l’ús de la mascareta en exteriors

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha reafirmat aquest dimecres en les mesures anunciades pel Govern per frenar l’increment de contagis de covid-19. Després de la reunió mantinguda amb els altres presidents autonòmics i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, Aragonès ha reconegut que les mesures proposades són “dures” però s’aplicaran “per responsabilitat” un cop el TSJC les autoritzi. “De vegades s’han de prendre decisions que no són populars”, ha dit. D’altra banda, ha indicat que la vacunació és “fonamental però no suficient” davant d’un escenari d’increment rècord de contagis i ha qüestionat l’efectivitat de l’ús obligatori de la mascareta en exteriors que imposarà l’executiu espanyol.”La meva sensació és que aquesta mesura s’ha pres més per fer veure que s’estan prenent decisions que no per l’efectivitat de la mesura en si”, ha indicat en roda de premsa Aragonès. El president ha insistit que “és evident” que calen mesures encaminades a reduir la mobilitat i la interacció social.

En aquest sentit, el Govern es manté ferm en la defensa de les mesures que vol aplicar, com la restricció de trobades a 10 persones, el tancament de l’oci nocturn, la reducció d’aforaments en restauració (50%) i comerç, cultura i esport (70%) i el toc de queda entre la 1 i les 6 de la matinada. Així mateix, també ha argumentat que calen mesures econòmiques per compensar els sectors afectats i ha indicat que el Govern ja hi està treballant.

El president confia, a més, que el fet que no s’hagin adoptat mesures similars consensuades a tot l’Estat “no ha d’interferir” en la decisió del TSJC sobre les mesures sol·licitades, que ha subratllat “estan justificades i s’adopten per criteris estrictament sanitaris ponderats amb la resta de drets”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa