MónTerrassa
Ofrena en record dels herois egarencs del 22 de juliol de 1872
  • CA
Ofrena en record dels herois egarencs del 22 de juliol de 1872

!--akiadsense-->

La Colla dels Federins de Terrassa i de la Creu Alta va fer la tradicional ofrena en record d’en Jaume Jover i Valentí Alagorda, herois egarencs del vint-i-dos de juliol de 1872.

Ofrena en record dels herois egarencs del 22 de juliol de 1872

!--akiadsense-->

El monument és un monòlit de gres de forma troncopiramidal, assentat sobre una base també de pedra, de planta de creu grega de perfils arrodonits. El pilar està dedicat a Jaume Jover, primer tinent d’alcalde, i el seu company de treball Valentí Alagorda, herois terrassencs morts en la defensa de la ciutat davant un escamot de carlins capitanejats pel general Joan Castell que, procedents de l’estació del Nord, arribaren a ocupar l’Ajuntament i que varen ésser rebutjats posteriorment.

Per commemorar els fets, cada any, fins ben entrat el segle XX, es feia una processó cívica pels carrers de Terrassa que acabava al cementiri, on s’oferien dues corones de flors sobre les seves tombes. L’any 1882 es creà una comissió encarregada de fer un monument dedicat als herois, però no fou fins al 1903 que es col·locà la primera pedra, tot i que encara haurien de passar alguns anys perquè es portés a terme. L’any 1910, l’Ajuntament inicià una subscripció popular de 500 pessetes, i va crear una comissió de regidors que definitivament bastís el mausoleu.

El monument s’havia d’inaugurar el 22 de juliol de 1911, però una vaga de paletes ho va impedir. Finalment, s’inaugurava el dia 21 de juliol de 1912, precedit per la tradicional processó cívica i altres festeigs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa