MónTerrassa
Obra faraònica per salvar el mural del Libben’s de Terrassa
  • CA
x

!--akiadsense-->

Netegen els espectaculars murals de Julio Bono | Cristóbal

!--akiadsense-->

El gran mural del Libben’s de Terrassa es conservarà. L’obra d’extracció de les peces serà faraònica, de gran complexitat i molt espectacular visualment. La proposta és treure-les en bloc sencers, tallant el mur, i ’intentarà recuperar el màxim de rajoles planes, les industrials. Algunes de les peces són molt fràgils i s’haurà d’anar amb compte en retirar-les. En una magnitud diferent, però les actuacions s’assemblaran a les que que es van fer al gran temple d’Abu Simbel d’Egipe per salvar-lo de les aigües del Llac Nasser, nascut després de la construcció de la gran presa d’Assuan.

Aquest dimarts s’han fet obres de neteja i ja llueixen en tota la seva esplendor. Des que Món Terrassa va descobrir que l’edifici d’aquesta antiga discoteca situada a la carretera de Martorell aniria a terra deixaria pas a un gran edifici d’habitatges, va posar en marxa una campanya per salvar l’obra d’un fins llavors desconegut artista, pel gran públic i per la resta, Julio Bono. Ara, es confirma que els murals tindran una nova vida, en un lloc encara per decidir, i es guardaran de moment als magatzems del Museu de Terrassa. Són molts metros lineals d’una obra singular i única d’aquestes característiques i mides.

L’Ajuntament col·labora amb la propietat de la finca en els treballs de recuperació del mural, fent- se càrrec de l’estudi històric i artístic, amb la documentació fotogràfica, tant interior com de la façana, que fa la prestigiosa Teresa Llordés. Pel que fa al seguiment d’extracció de les peces de ceràmica es comptarà amb l’assessorament del restaurador i col·laborador del Museu de Terrassa Xavier Arnau.

Els serveis municipals de brigada van talar les moreres que obstaculitzaven la visibilitat per deixar a la vista l’obra. Els serveis de Via Pública van retirar els contenidors. El promotor de l’obra, a través del seu equip de tècnics arquitectes, ha procedit a l’aixecament en plànol, amb força detall mil·limètric i de colors. Aquesta tasca és fonamental per a la reproducció i restitució d’aquelles peces rajoles que es trenquin, moltes per culpa de la seva adhesió al mur amb ciment. Caldrà buscar en el mercat actual les mateixes o semblants tonalitats de color. Una vegada realitzada la tasca de documentació fotogràfica es procedirà a la recuperació dels elements ceràmics que també decoren l’interior, els quals es reintegraran dins l’edifici nou.

A la ciutat tenim documentades i signades un nombre encara per determinar, un mínim de 12 obres de Julio Bono en sengles façanes d’edificis i que el Museu de Terrassa està inventariant.

Uns murals ceràmics d’una discoteca de Terrassa, a punt de desaparèixer

SALVEM ELS MURALS ESPECTACULARS DE JULIO BONO A TERRASSA

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa