MónTerrassa
Nova campanya per actuar contra el maltractament a les persones grans a Terrassa
  • CA

Alzheimer Catalunya Fundació inicia a Terrassa la campanya “Parem el cop. Actua contra el maltractament a les persones grans”, que vol fer front a l’exclusió social o situacions de maltractament de les persones grans. La campanya, que s’inicia aquest pròxim 18 d’octubre, té com a objectiu sensibilitzar i formar a la ciutadania per tal que sigui capaç de detectar situacions de maltractament envers les persones majors de 65 anys.

Botiguers i comerciants tindran un paper rellevant en aquesta campanya, ja que degut a la natura del seu ofici poden tenir més facilitat per observar situacions de risc, però la iniciativa també vol implicar als veïns i veïnes dels barris on aquesta proposta se implementarà. És per això que es realitzaran visites i reunions amb cada un dels comerços de la zona escollida (Bonaire, Can Roca, Sant Pere Nord, el Centre, Vallparadís i Ca n’Aurell) per tal de formar-los en la matèria i amb els serveis comunitaris d’aquest barris; Biblioteques, Centres Cívics i Casals.

Al llarg de tota la campanya i implementació del projecte, que té una durada de 6 mesos, Alzheimer Catalunya Fundació realitzarà el paper de facilitadora: acompanyarà i guiarà a les persones que detectin casos de maltractament des de l’anonimat i farà de nexe amb els Serveis socials i el Caps dels barris amb l’objectiu de estudiar la situació i donar-li la resposta adequada. “Perquè els serveis especialitzats puguin millora les vides de les persones grans en situació de vulnerabilitat o maltractament, és fonamental que la ciutadania doni el primer pas”, afirmen.

La iniciativa ha sorgit degut als nombrosos casos d’alta complexitat que ha atès la Fundació des de l’any 2013, quan va començar la seva activitat a la ciutat: un 65,5% de les persones a les que dona suport es troben en situacions complexes, això significa que han hagut de lidiar amb l’exclusió social o situacions de maltractament una vegada superats els 65 anys. Malauradament, les xifres de persones que es troben immerses en aquesta problemàtica són elevades, tenint en compte que els serveis socials de la ciutat atenen a unes 41.000 persones i que un 39,48% dels domicilis hi viuen únicament persones majors de 65 anys, segons afirma la Fundació. Aquest percentatge es tradueix en 15.672 persones grans.

D’altra banda, el 75% de les situacions de maltractament a persones grans es produeixen dins l’àmbit familiar i actualment no es tenen eines per poder aquesta problemàtica de forma precoç. Per fer front a aquesta situació, Alzheimer Catalunya Fundació s’ha especialitzat en l’atenció de casos d’alta complexitat i ha dissenyat projectes de prevenció, detecció i abordatge de situacions de maltractament, que s’iniciaran dilluns juntament amb la campanya.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa