MónTerrassa
El nou vicepresident del Constitucional va ser jutge a Terrassa
  • CA

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha triat el conservador Pedro González-Trevijano com a nou president per unanimitat, informa ACN. L’òrgan també ha designat vicepresident del TC el magistrat del sector progressista Juan Antonio Xiol, igualment amb tots els vots, en la reunió que ha mantingut aquest divendres a la tarda, un dia després de la presa de possessió dels nou quatre membres del Constitucional -Juan Ramon Sáez i Inmaculada Montalbán a proposta del PSOE i Enrique Arnaldo i Concepción Espejel a petició del PP-. Als nous president i vicepresident se’ls acaba el mandat el juny de 2022, ja que van ser designats fa nou anys, el 2013.D’aquí una mica més de mig any serà el torn de renovar la quota del TC que han de designar el govern espanyol i el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), també pendent de ser renovat. Amb la pròxima renovació, la majoria conservadora del Constitucional podria passar a ser una majoria progressista.

Doctor en dret i catedràtic de Dret Constitucional, González-Trevijano substitueix el fins ara president del TC, Juan José González Rivas, que ha estat quatre anys i vuit mesos en el càrrec. En el discurs de comiat que va pronunciar ahir dijous, el president sortint va remarcar que els magistrats del TC han d’actuar amb “professionalitat, lleialtat institucional, col·legialitat, actitud de servei al ciutadà i independència”.

González-Trevijano, que ja estat magistrat del TC des del 2013, també ha estat rector de la Universitat Rei Joan Carles de Madrid.

Pel que fa a Juan Antonio Xiol, ha estat jutge de primera instància a Cervera, Terrassa i Sant Feliu de Llobregat i magistrat del contenciós-administratiu a Bilbao i Barcelona. També ha estat magistrat adjunt al president del Tribunal Suprem i secretari general del TC del 1982 al 1986.

Ha exercit de magistrat del Tribunal Suprem -del 2005 al 2013 ha estat president de la Sala Primera- i ha estat vocal del Consell General del Poder Judicial, triat pel Senat, així com president de la Junta Electoral Central.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa