MónTerrassa
Nou protocol per fer “batudes més segures” als parcs naturals
  • CA

Aconseguir fer les batudes “més segures”, aquest és l’objectiu que s’han marcat des de la Diputació de Barcelona, la Federació Catalana de Caça i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat, amb la signatura d’un nou protocol. Aquest document, en el qual té per objectiu la implementació d’una sèrie de mesures, està pensat específicament per als espais de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. En concret, el conveni afecta el conjunt d’espais naturals de les comarques de Barcelona i la Catalunya Central com son els parcs naturals de Collserola, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Montseny, el parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix, Serralada de Marina, Serralada Litoral, Montnegre i el Corredor i Montesquiu, així com l’espai natural de les Guilleries-Savassona.

Des dels organismes institucionals manifesten que ara mateix la caça és “una de les eines fonamentals per tal de controlar les poblacions d’espècies com el porc senglar que han esdevingut sobreabundants“, i recorden que els espais naturals són especialment sensibles a la seva proliferació. Malgrat les restriccions derivades de la crisi sanitària, en la darrera temporada (de setembre a març), es van caçar fins a 63 mil senglars.

Així, malgrat que la informació prèvia de les batudes de caça es fa oficial i pública a través de les pàgines web dels parcs naturals, els avisos als punts d’informació i les eines de les xarxes socials, el protocol planteja altres mesures per tal que les batudes siguin més segures, tant per als mateixos caçadors com per a la resta d’usuaris del parc. Algunes ja estan funcionant actualment, com senyalitzar els accessos i la presència de personal informador en les àrees on es realitza. Però l’acord també inclou la planificació de les batudes fora dels llocs més concorreguts, així com “promoció de bones pràctiques de la caça, dignificar les peces i fomentar el component gastronòmic de la caça”.

Des de la Diputació de Barcelona recorden que “l’ús d’armes de foc obliga a extremar al màxim les condicions per evitar greus conseqüències que puguin esdevenir quan altres activitats organitzades o lliures es realitzen a la vegada”, i subratllen que els caçadors són conscients del perill i per això han d’adoptar les mesures de protecció màximes per evitar accidents, però també recorden que els usuaris dels parcs han de saber interpretar la senyalització de batudes i, sobretot, respectar-la.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa