MónTerrassa
Nivell de concentració i estrès empitjoren els dies de més contaminació
  • CA

El temps de reacció i el rendiment cognitiu poden variar prop d’un 5% entre un dia net i un amb alta contaminació de l’aire. Així ho indiquen els resultats preliminars d’un estudi que ha comptat amb la participació de 300 veïns de Barcelona. Es tracta del projecte de recerca de ciència ciutadana CitieS-Health, un estudi europeu coordinat per Ideas for Change i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) que analitza com la contaminació afecta a la salut mental de les persones a la ciutat. També el nivell d’estrès augmenta en les jornades amb majors nivells de contaminació: la diferència és de 0,5 (en una escala de 0-10) entre un dia molt contaminat i un dia clar.En paral·lel, l’estudi ha revelat que, durant els dies amb més pol·lució, la salut cognitiva de les persones que viuen prop d’un espai verd o del mar es veu menys afectada que la d’aquelles que resideixen lluny d’aquests punts, mentre que les relacions entre contaminació atmosfèrica i benestar cognitiu semblen no variar en funció de l’exposició al soroll.

Recerca i dades

Durant dues setmanes no consecutives, els voluntaris van realitzar un test de capacitat d’atenció i velocitat de processament i una sèrie de preguntes sobre el nivell d’estrès, l’estat d’ànim i la qualitat de la son a través d’una app. A més, més de 260 persones voluntàries van portar un tub de captació passiva d’NO₂ que ha permès mesurar la concentració acumulada d’aquest contaminant per cada participant durant una setmana.

Amb l’objectiu de comparar la mostra i establir correlacions, els resultats s’han creuat amb altres dades públiques com la mitjana de concentració de contaminants recopilada per les estacions de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de l’Ajuntament de Barcelona, el mapa municipal estratègic de soroll de Barcelona o els mapes d’ús del sòl de la ciutat.

Amb tot, els resultats de l’estudi encara són preliminars.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa