MónTerrassa
Niu de vespa asiàtica al costat d’un parc infantil de Terrassa

El lector de Món Terrassa Khalid K. ens ha fet arribar les imatges d’uns nius de vespa asiàtica al costat d’una zona de jocs infantil, davant de les portes de la piscina del Parc de Vallparadís.

La vespa asiàtica és una espècie invasora que va entrar a França provinent de la Xina. Des del sud del país veí, es creu que va saltar a l’Alt Empordà a finals del 2011. Des d’aleshores, s’ha escampat a la resta del Principat.

Niu de vespa asiàtica al costat d'un parc infantil de Terrassa
Niu de vespa asiàtica al costat d’un parc infantil de Terrassa/Khalid K.

La vespa asiàtica troba un paradís per alimentar-se als boscos i camps catalans, però cada cop més es detecta en nuclis urbans, i a terrassa ja se n’han comptabilitzat uns quants ens diversos indrets. Les velutines, com tots els tipus de vespes, són carnívores. Acostumen a fer un vol estàtic i continu davant dels abellars per capturar aquests insectes i alimentar, així, les cries de vespa asiàtica que romanen als nius. Per evitar ser caçades, les abelles deixen de sortir a recollir aigua o nèctar, i això produeix una caiguda en la producció de mel. D’aquí la preocupació del sector apícola per la proliferació d’aquesta espècie invasora.

El més de desembre de 2020 es van produir diverses alertes per l’aparició de nius de vespa asiàtica en diversos punts de Terrassa. N’hi havia un a la carretera de Martorell, en un dels arbres de la c-243c, al voltant del km 12,3. També se’n va localitzar un a la sortida de la C-58 al Parc Vallès de Terrassa. O un davant mateix de la comissaria dels Mossos d’Esquadra, a la carretera de Matadepera. Tots tres es van posar en coneixement tant d’Agents Rurals com de la Policia Municipal per tal que procedissin a treure’ls al més aviat possible.

La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie exòtica invasora que ha arribat per quedar-se a casa nostra. El principal perill de la vespa asiàtica és per als altres insectes del nostre ecosistema, especialment les abelles de la mel, de les quals s’alimenta.

La proliferació de la vespa asiàtica té un efecte indirecte sobre la pol·linització de les plantes conreades i de la flora silvestre que també acaba afectant la producció de mel, de cera i d’altres productes apícoles.

Els col·lectius que han d’anar més en compte són:

 • Les persones al·lèrgiques
 • Professionals de l’apicultura
 • Les persones que treballen fent tasques de jardineria, de treballs forestals i en l’agricultura

Així mateix, també cal ser prudent quan es fan treballs de jardineria a casa.

Niu de vespa asiàtica al costat d’un parc infantil de Terrassa/Khalid K.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: José A. Ortiz a novembre 26, 2021 | 13:37
  José A. Ortiz novembre 26, 2021 | 13:37
  Hola. En noviembre de 2020, ya se extrajeron 5 nidos de Vespa velutina en Parc Vallparadís. Y actualmente hay presencia de Vespas velutinas en el Campus de Terrassa de la UPC.
 2. Icona del comentari de: Anònim a novembre 26, 2021 | 18:44
  Anònim novembre 26, 2021 | 18:44
  En el Roc blanc se ven bastantes avispas asiáticas, en nuestra terraza nos las hemos encontrado varias veces e incluso han entrado en casa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa