MónTerrassa
Ja tornem a canviar a l’horari d’hivern
  • CA

La nit de dissabte 30 d’octubre a diumenge 31 d’octubre s’haurà d’endarrerir el rellotge una hora per adaptar-nos a l’horari d’hivern. En concret, a les 3:00h de la matinada passaran a ser les 2:00h novament, de tal manera que la nit de dissabte a diumenge es podrà dormir una hora més.

Amb aquest canvi d’horari, la sensació serà de tenir menys hores de sol al dia. A primera hora del matí hi haurà més llum solar, però a la tarda enfosquirà més aviat: es calcula que el sol sortirà entre les 8:00h i les 8:30h i es pondrà entre les 17:30h i 18:00h. Això serà així fins que es torni a canviar l’hora al març de l’any 2022 per adaptar-nos de nou a l’horari d’estiu.

Aquest canvi d’horari d’hivern sempre es fa l’últim diumenge d’octubre i s’aplica a tots els països membres de la Unió Europea amb l’objectiu d’aprofitar les hores de llum natural i així aconseguir un estalvi energètic. Aquesta costum d’avançar i endarrerir el rellotge es va començar a utilitzar de forma generalitzada l’any 1973, després de la primera crisi del petroli, precisament per les mateixes raons que ara, aprofitar millor les hores de llum i consumir menys electricitat.

Després que la Comissió Europea fés una consulta pública l’any 2018 on més del 80% de les 4,6 milions de persones que van participar-hi votessin a favor d’acabar amb els canvis d’hora, la Comissió va proposar que el març del 2019 fos l’últim canvi, i així doncs, mantenir els rellotges igual durant tot l’any. La falta de consens entre els Estats i l’avaluació de les conseqüències i impactes que podria tenir no tornar a moure el rellotge va fer impossible anular els canvis d’hora, i per tant, s’han seguit realitzar els dos canvis habituals -al més de març i al més d’octubre-. La decisió de la Comissió Europea sobre abolir els canvis d’horari d’hivern i primavera encara pot tardar molt més temps.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa