MónTerrassa
De Terrassa al món: els dibuixos de “PalitoMan” revolucionen el TikTok
  • CA

TikTok és la nova xarxa de moda. Milers i milers de persones xafardegen per trobar-hi diversió, desconnectar una estona o fins i tot aprendre alguna cosa. Un dels comptes que ha triomfat amb pocs mesos des de la seva existència és Palito Man, que compta amb més de 1,6 milions de seguidors, una autèntica barbaritat. Al seu darrera hi ha un terrassenc: Nicolàs Cavilla. Nascut a Buenos Aires ara fa 28 anys, aquest argentí de família andalusa i gallega va viure durant quatre anys a Colòmbia. Al 2007, per la feina del seu pare, la família va començar una nova vida a Terrassa. Va ser aquí, en el col·legi Nicolau Copèrnic on va estudiar. Després va fer ADE Anglès a la UAB i va ampliar els estudis amb un màster en Neuromarketing a la OBS Business School. Cavilla treballa com a brand manager en una reconeguda marca d’alimentació per a gossos (Ultima d’Affinity). Ara, ha trobat una via per explorar la seva vessant més creativa i comunitària amb aquest compte a TikTok. Món Terrassa ha parlat amb ell per saber com va néixer la idea i quins plans de futur té.

Quan es va crear PalitoMan i per què?

El compte es va crear a finals de desembre 2020, però no va ser fins al gener 2021 quan vaig començar a treballar-hi. La idea sorgeix en una cerca personal d’entreteniment en ple confinament (treballava moltes hores tancat i a un nivell alt d’estrès, com tots…). Era de les persones que tenia un gran rebuig a TikTok, prejudicis pensant que era per a nens, però al setembre-octubre 2020 li vaig donar una oportunitat i vaig descobrir un món nou, ja que no funciona com les altres xarxes. És un constant descobriment (que pot ser addictiu) i està ple de grans creadors de contingut. Hi vaig veure un gran potencial per a desenvolupar la meva creativitat i potser fer-se viral.

D’on sorgeix això de fer dibuixos amb un home pal?

Volia fer una cosa nova, simple i que no requereixi inversió, un dibuix amb un boli Bic, alhora volia que la comunitat en formés part activa. Era una espècie de projecte personal per divertir-me i amb la il·lusió que creixés a poc a poc. No sóc un artista, els meus dots de dibuix són normals, i en aquests dibuixos queda una mica reflectit (riu). El stickman és el dibuix més primitiu utilitzat per a representar un humà, a més, qui no ha fet stickmans en el col·legi avorrit en el final de la llibreta?

Però en què consisteix exactament PalitoMan?

A ElPalitoMan creem històries; és un món o univers dibuixat on la creativitat de la comunitat és el centre de tot i que, vídeo rere vídeo, va formant una gran història interactiva. Cada usuari comenta com li agradaria aparèixer en aquest món, el qual, en ser triat i dibuixat, estarà interactuant amb un dibuix ja present (d’un altre usuari), per la qual cosa vídeo rere vídeo podem veure com el món va creixent i es van generant petites i grans històries.

Podem trobar moltíssimes històries absurdes producte de la imaginació dels usuaris. Ara, que ja entenen més la mecànica, s’organitzen entre ells en els comentaris dels posts, per generar una cosa gran, des de recollir voluntaris per pintar un logo gegant, fins a formar “sectes/bandes” de colors que els identifiquin. Hi han participat grans influencers a nivell internacional, amb milions de seguidors a les xarxes socials (Instagram, YouTube…) També hem pogut veure comentaris de reconegudes marques com El Corte Inglés, Netflix o Reggaeton Beach Festival.

Perquè vas triar TikTok? Què aportava aquesta xarxa?

Era una xarxa nova, amb un creixement exponencial gegant i un potencial enorme. Em va fascinar el mecanisme de l’algorisme, on cada vegada que llisques veus una cosa nova, la qual cosa facilita arribar a gent nova. Per això, animo a tots a què li donin una oportunitat, no sols com a usuari consumidor de contingut (pots aprendre de màrqueting, fotografia, disseny web, cuina, del que se t’ocorri!) sinó com a emprenedor. Si ets autònom del que sigui, pots ensenyar el teu “abans i després” d’una reforma, si ets artista promocionar els teus quadres, si ets un periodista, comentar les teves notícies en format vídeo… Hi ha milions de possibilitats, i l’algorisme farà que puguis arribar a milers d’usuaris que poden ser potencials clients.

En pocs mesos has aconseguit superar els 1.5M de seguidors, a què creus que és degut aquest èxit? L’esperaves?

No ho esperava pas. De fet, la meva il·lusió era arribar a 100.000 seguidors en un any, la qual cosa ja em semblava una bogeria. Però en un mes ja l’havia aconseguit, i d’un moment a un altre, arriba l’efecte BOOM! A dia 4 d’agost, estic en 1,6M de seguidors, i en els pròxims dies ja arribaré als 1,7M. L’èxit crec que es deu a 2 punts molt bàsics: primer, és una cosa nova, una mecànica mai vista (almenys fins on jo sé) i molt simple. I segon, és creat per tots. Tots poden formar-ne part, és col·laboratiu. Generalment els influencers o artistes de qualsevol índole, creen alguna cosa, ho mostren a la comunitat i aquesta reacciona, és com una comunicació unidireccional i egocentrista, gira entorn de les habilitats de la persona que comunica. Aquí és diferent, això ho creem entre tots. És la unió més pròxima entre l’art i la gent en una xarxa social. La meva comunitat se sent part d’una cosa gran, a més és participi actiu.

Quin ha estat el feedback? Que creus que és el que busquen o el que et pregunten?

Mai esperava tanta repercussió, suport moral i agraïment per part de la gent. Mai vaig imaginar rebre missatges dient-me que els meus vídeos els fa feliços, o que els esperen cada dia per descobrir com continua la història, tenir una dosi d’alegria i diversió en aquests moments difícils per a tots. Crec que busquen formar part d’una comunitat, sentir-se que aporten alguna cosa a un gran projecte, mostrar que la seva creativitat val i divertir-se en el procés. També crec que per a ells és un gran repte ser seleccionats entre milers i milers de comentaris. Quan es veuen etiquetats en el vídeo i que els he dibuixat, m’escriuen emocionats i molt agraïts. És el meu motor per a continuar.

La pregunta que més em fan és, on dibuixo, quants bolis he gastat -ni un-, i qui sóc -abans del milió de seguidors era anònim, ara ja mostro la meva cara-. M’han arribat a oferir diners per aparèixer dibuixat. No n’he acceptat cap, però és una mostra de fins a on pot arribar la comunitat per ser triat i aparèixer dibuixat.

Creus que hi ha algun denominador comú entre tots els post?

Si, la creativitat, el sentiment de col·laboració i el de formar part d’una comunitat on el respecte i la diversitat és fonamental, alguna cosa així com va el món que el senyor John Lennon va relatar a Imagine, sense fronteres, sense religió, tots compartint el món…

Com valores aquesta experiència a nivell personal? Què t’ha aportat?

Increïble, el suport de la gent és espectacular, cada dia rebo missatges de gratitud i de felicitacions pel projecte. També m’ajuda a nivell personal a continuar al capdavant a nivell creatiu, a innovar en els meus vídeos i continuar entretenint. És una manera d’evadir-me dels meus problemes personals i professionals. A nivell econòmic també m’ha ajudat bastant, no es pot viure del que paga TikTok, però si que genera un sobresou.

Quin és el futur del compte. Preveus canvis? Fins on vols arribar?

Crec que el futur el decidirà la comunitat, ells decidiran com de lluny podem arribar… Espero que uns quants milions més de seguidors! Quan la fulla, la qual és gegant, s’estigui a punt d’acabar, perquè aquest món és finit, haurem d’iniciar una nova temporada, segurament tematizada i de més qualitat.

Tens ja algun altre projecte en ment?

Recentment m’ha contactat un reconegut influencer mexicà, que és fan del meu compte… M’ha donat grans idees per fer un salt en el projecte. Probablement en un futur pròxim serà el moment de monetitzar-lo i ajudar amb el que es recapti a ajudar a nens o altres projectes que ajudin al planeta. Seria espectacular poder ajudar als qui ho necessiten amb el que generem com a comunitat. Al final, d’això es tracta una comunitat, de donar suport i ajudar, no?

Si vols veure els vídeos de Palito Man pots fer-ho clicant aquí.

@elpalitoman

Responder a @antoniovm.21uwu lo que nos faltaba, ahora un grupo de ##piratas ?‍☠️ ##PalitoArmy ##challenge ##arte

♬ Pirates Of The Caribbean (Title Theme) – Voidoid

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa