Els grafitis als trens de Rodalies han causat retards o problemes de seguretat a dos milions de passatgers a Catalunya des de principis del 2018, segons ha informat Renfe en un comunicat aquest dilluns. La companyia ha subratllat que el 45% dels grafitis que es fan en trens i instal·lacions de Renfe passen a Catalunya, netejar-los ha costat vuit milions d’euros des de principis d’any i s’han presentat 1.759 denúncies davant dels Mossos d’Esquadra en aquest període, més de cinc diàries de mitjana.

Els grafitis obliguen a alterar el recorregut dels trens per organitzar la retirada de la pintada per part dels serveis de neteja, així com deixar el tren immobilitzat més temps del previst, la qual cosa comporta una modificació logística de la distribució dels trens.

Com a exemple, Renfe ha explicat que el diumenge 25 de novembre una pintada lateral i frontal en un tren de la línia R12 va provocar la cancel·lació del servei en tot el seu recorregut, i va obligar a dur a terme el trajecte entre Cervera de Segarra i Lleida amb un servei alternatiu d’autobús, la qual cosa va afectar un centenar de clients. Es tracta de la segona vegada en menys d’un mes que aquests passatgers es veuen afectats per un tren que no pot circular a causa d’una pintada al vidre de la cabina de conducció.

Per minimitzar aquestes afectacions, Renfe destina 14 milions d’euros als trens de Rodalies, encara que lamenta que malgrat això i la feina dels vigilants de seguretat, és necessària la “conscienciació social” per posar fi a aquest problema. Per això, han reclamat “educació i respecte als espais comuns” per evitar actes que afecten tots els ciutadans.

Davant d’aquesta situació, Renfe ha informat que aquest dilluns s’ha posat en circulació un tren sense grafitis, i ha ironitzat dient que “si algú ho veu, no es tracta d’un miratge”. La companyia assegura que el 87% dels trens que conformen el parc de Rodalies estan pintats amb grafitis i en hora punta més del 90% dels trens circulen en doble composició, per la qual cosa “estadísticament” és una raresa.”No donarem dades del seu recorregut, per evitar que aquesta imatge de col·leccionista sigui espatllada en poc temps”, apunten.

Comentaris

  Ferran Desembre 04, 2018 | 08:59
  Con 8 millones de euros que se tiran literalmente a la basura, se hubieran podido escolarizar, dar de comer, no desahuciar etc a cientos de personas. Qué injusto¡¡¡
  Via fora Desembre 04, 2018 | 11:17
  En comptes de netejar haurien pogut construir naus industrials per guardar els trens, si fossin una mica previsors i no curts de gambals com són. Inútils assalariats amb mentalitat de funcionari a càrrec de l'erari públic
  delinqüència Desembre 04, 2018 | 12:12
  Als gra-fiters se'ls hauria de pintar la cara públicament. Les sancions haurien de ser exemplars per evitar la barbàrie de aquesta delinqüència.

Nou comentari