MónTerrassa
Neix Vöbu, un petit robot terrassenc per controlar la contaminació d’aire
  • CA

Terrassa té un nou robot guardià que controla la contaminació d’aire als espais interiors: Vöbu. Creat pels estudiants de la UPC Imma Martínez i Pau López i finançada a través d’un crowdfunding, aquest mini-robot és una aposta emprenedora que vetlla per aconseguir un ambient saludable, lliure d’acumulacions de CO2, i millorar la qualitat d’aire interior. Alhora és un petit projecte d’iniciació a la robòtica, en el que les persones interessades poden escollir muntar-lo ells mateixos.

Es tracta d’un dispositiu que alerta quan els contaminants presents a l’aire de casa superen els nivells saludables i fa de guia per a fer una ventilació eficient. El projecte va aconseguir ser finançat amb èxit el passat mes de juny a través d’Ulule, on es van recaptar 8.514€, més del 150%. La campanya ha permès fer una primera producció de 50 Vöbus de 4 colors diferents – verd, blau, blanc i taronja, colors escollits per votació dels mecenes- i aquest passat novembre es van poder entregar a tots els mecenes. 

Martínez i López afirmen que ha estat una experiència molt positiva preparar els packs especials del micromecenatge: “Tot l’equip ha participat en el procés, cadascun dels packs té el nostre granet de sorra. Hem millorat el disseny i l’experiència d’usuari, gestionat la producció, verificacions, empaquetatge, enviaments i moltes coses més”. Afegeixen que “estem molt contents de la bones valoracions que estem rebent i de l’èxit d’aquesta campanya, que ha permès validar el projecte”.

Actualment, tenen en marxa proves pilot en escoles per a estudiar el vessant educatiu i avaluar com podria ajudar a mantenir un ambient saludable a les aules. També estan treballant per industrialitzar la producció i poder posar en Vöbu a la venda el segon trimestre del 2022, el primer pas ha sigut créixer l’equip començant amb la nova incorporació Leonardo León.

Compten amb el suport de l’Ajuntament de Terrassa, que els va ajudar a dissenyar la campanya de micromecenantge, i de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), on formen part del programa de pre-incubació Emprèn UPC. Per altra banda, Zehnder group, l’especialista europeu en sistemes de ventilació i qualitat de l’aire interior, i l’Associació Espanyola per a la Salut, el Confort i la Qualitat d’Ambient Interior (Aescai), són algunes de les col·laboracions que han aconseguit en aquests inicis.

El projecte està celebrant el final del crowdfunding amb un sorteig d’un robot, una molt bona oportunitat per aconseguir una de les últimes unitats de Vöbu exclusives del micromecenatge, mentre encara no està a la venda. Per a participar només cal emplenar un petit qüestionari, i el dia 10 de gener s’anunciarà el guanyador.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa