MónTerrassa
Neix un visor virtual de llibres de registre d’escalada històrics
  • CA

El Centre Excursionista de Terrassa va presentar la setmana passada un visualitzador virtual que permet consultar geolocalitzadament els llibres de registre històrics recollits dels cims d’agulles i vies d’escalada del massís de Sant Llorenç del Munt i l’Obac. Son llibres de registre de valor excepcional ja que contenen signatures, dades i impressions dels primers escaladors catalans. Segons exposen des del centre, es tracta d’una eina considerada pionera al món. El visor es pot consultar en aquest enllaç.

Els registres van ser col·locats pel Centre Excursionista de Terrassa a les agulles més emblemàtiques del massís, com el Burret, la Castellassa, el Cavall Bernat de la Vall i la Cova del Drac, abraçant des de l’any 1926 fins a la dècada de 1970. En les seves pàgines hi van escriure els pioners de l’escalada catalana, que llavors freqüentaven aquest massís, com R. de Semir, J. Boix, J.Tintoré, À.Graner, J.Abelló, J.Alaix, germans Panyella, F. Homedes, Carme Romeu, Paquita Bernad, J. Barberà, J.MªTorras, R. Estrems, J. Camp o J. Casasayas.

Exemple de llibre de registre del visor, emmagatzemat a l’Hemeroteca del CCBE de la
FEEC | CET

Això atorga als registres un valor excepcional a nivell esportiu, històric, cultural i social, els quals a partir d’ara són consultables pels historiadors, estudiosos i aficionats gràcies a aquesta iniciativa de l’Arxiu-Biblioteca del CET.

El camí del visor virtual: des del 2008 fins a l’actualitat

El visor ha estat concebut sota un esforç iniciat l’any 2008 pel doctor en Història Contemporània Joan Pérez Ventayol, ex-arxiver del centre, una tasca que va ser continuada per la Secció de Fotografia junt amb el geògraf Martí Puig Cabeza, arxiver actual.

A més, la part documental del nou visor s’allotja a l’Hemeroteca del Catàl·leg Col·lectiu de Biblioteques Excursionistes de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC), geolocalitzant-la amb l’Instamaps de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Joan i Martí presidiren l’acte junt amb Òscar Masó Garcia, col·laborador en la gestació de la idea i estudiós a nivell mundial dels llibres de registre dels cims.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa