MónTerrassa
Neix La Traca, una plataforma de suport a tots els represaliats de Terrassa
  • CA

Ha nascut la Coordinadora Antirepressiva La Traca, una plataforma de suport a tots els represaliats de Terrassa. La presentació ha tingut lloc aquest dissabte, dia 9 de juliol, a la plaça Ricard Camí. L’acte ha comptat amb dues xerrades, la primera on s’han exposat casos concrets de persones de Terrassa que estan sent víctimes de la repressió; la segona, centrada en la denúncia de la persecució política i policial contra activistes i moviments socials a càrrec del periodista de La Directa i del periodista David Fernández. La jornada culmina amb una festa plena de música.

Presentació de la Coordinadora Antirepressiva La Traca de Terrassa | Lluïsa Tarrida

Món Terrassa ha pogut parlar amb en Francesc Argemí “Franki”, un dels membres que conformen La Traca perquè expliqués amb més detall en què consisteix, quines son les prioritats i perquè s’han decidit a constituir aquesta plataforma.

Què és La Traca?

La Traca és una coordinadora de col·lectius i moviments socials de Terrassa que s’han decidit organitzar-se per denunciar la repressió que vivim a la ciutat. Actualment, tenim diversos casos oberts, com el de l’Erik, els detinguts del 26F, manifestacions contra la sentència de l’1-O, de l’empresonament del Pablo Hasel o un company que tenim imputat pels talls a la Jonquera amb el Tsunami. A Terrassa consideràvem que teníem moltes persones represaliades i que feia falta unitat, que els diferents col·lectius ens ajuntéssim i suméssim per tenir més força per denunciar aquests casos. La voluntat és denunciar aquests casos a nivell polític però alhora estar al costat de les persones represaliades tant emocionalment com econòmicament o legalment.

I com i quan es va gestar aquesta plataforma?

Tot va començar de manera una mica informar al passat mes de setembre que vam fer un primer acte en suport a les detingudes del CDR del 23S, i a partir d’aquí s’ha anat treballant i consolidant fins que avui en fem la presentació oficial. Ara mateix, a la coordinadora hi som: SAT, CDR, Kasalet, grups de suport de suport de l’Erik i Detingudes 26F, ANC i Òmnium. Tot i que puntualment també reben suport d’altres persones i col·lectius, i les assemblees son completament obertes.

Com us organitzeu?

Som una coordinadora que treballem de forma assembleària, amb trobades setmanals o quinzennals, i que tenim comissions amb diferents tasques repartides… i que posem en comú a les assemblees.

Presentació de la Coordinadora Antirepressiva La Traca de Terrassa | Lluïsa Tarrida

I quines són les prioritats més immediates?

Ara mateix una de les prioritats a curt termini és l’Erik, que hi ha hagut l’escrit d’acusació, que li demanen set anys de presó entre Fiscalia i acusació particular (advocats de la Policia Nacional que suposadament van ser agredits) per atemptat a l’autoritat, desordres i lesions. En breu tindrem la data de judici, que serà a l’Audiència Provincial de Barcelona.

“La Traca es mantindrà fins que hagin arxivat o absolt tots els terrassencs encausats”

La Traca serà una plataforma de llarga durada?

La idea és que sigui una coordinadora permanent, amb vocació que algun dia finalitzi perquè han arxivat o absolt a tots els terrassencs encausats.

Des del SAT porteu molts anys denunciant la repressió, especialment policial. Què suposa que ara entitats com ANC o Òmnium se sumin a la causa?

Per nosaltres que entitats com l’ANC o Òmnium s’afegeixin a la lluita contra la repressió suposa un avançament en aquesta tasca. Com a SAT ja funcionàvem amb col·laboració amb diferents moviments, però poder transcendir a molts més col·lectius és una millora, sumem molta més gent i visibilitzem. Ens trobem que cada cop hi ha més gent conscienciada, i de fet nosaltres sempre hem cridat a sumar-se, però aquest cop ha estat molta gent que se’ns ha unit i que ha vingut a demanar que havíem de fer alguna cosa.

La Traca pot ser un model a exportar a altres municipis?

Terrassa forma part de tot aquest moviment antirepressiu que s’està generant a Catalunya per aquest context de vulneració de drets. A Barcelona i Lleida també s’han creat plataformes similars. A Girona ha nascut una coordinadora de moviments antirepressius; la gent d’Alerta Solidària està dinamitzant molt també amb l’acció Marató Antirepressiva; hi ha també el col·lectiu Tombem les lleis repressives que s’estan coordinant, o el Front Comú. Terrassa, a nivell local, ens trobem immersos en aquesta espiral d’organitzar-nos, perquè creiem que és un dels fets més importants a denunciar.

“Lluitem perquè la societat és injusta i volem capgirar la situació de repressió que estem patint”

Perquè és important que hi hagi una plataforma com La Traca?

La repressió significa un desgast per a totes les persones militants, i fa que ens acabem centrant més en la repressió que no pas en la denúncia de la vulneració de drets. Per això, encara amb més força hem d’intentar capgirar-ho, i aprofitar els cops repressius i posar en contradicció l’Estat i el sistema establert que es ven com a democràtic però que a l’hora de la veritat és demofòbic. Volem treure la careta a aquests polítics i governs perquè deixin de reprimir, deixin d’enviar-nos policies, deixin de fer-nos espionatges i punxar-nos els telèfons, ens deixin manifestar-nos… I que els drets de llibertat d’expressió siguin respectat en el dia a dia.

És doncs una plataforma que va més enllà de ser reactiva i aposta per la lluita activa.

Exacte, és una plataforma proactiva i en positiu. Perquè no volem que la repressió ens converteixi en pobrets de nosaltres, som innocents, no hem fet res… No, clar que hem fet, hem fet moltes coses perquè lluitem perquè la societat és injusta i volem canviar aquesta situació i volem capgirar-la.

Presentació de la Coordinadora Antirepressiva La Traca de Terrassa | Lluïsa Tarrida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa