MónTerrassa
Neix a Terrassa el col·lectiu C.A.T, en defensa i reivindicació del català

Neix a Terrassa el col·lectiu C.A.T (Català A Terrassa), en defensa i difusió del català. Aquest dimecres, dia 19 d’abril, s’ha fet la presentació oficial d’aquesta plataforma ciutadana, formada per terrassencs a títol individual, però que compta amb el suport de diverses entitats arrelades a la nostra ciutat amb projecció nacional com Plataforma per la Llengua, Consell de la República, ANC, Mantinc el Català, Veu Pròpia, Òmnium Cultural, Intersindical, Fundació La Torre del Palau i Associació Mestres Alexandre Galí.

“Naixem en un context de retrocés de l’ús social del català i amb la intenció de fer-hi front d’acord amb les nostres possibilitats”, ha manifestat Pepi Oller davant dels congregats a la Torre del Palau. Davant de la detecció d’aquesta “emergència lingüística”, aquest grup de terrassencs ha decidit organitzar-se, crear xarxa, i apostar per fer visible la lluita, “perquè tenim la millor eina possible, el convenciment que ho apostem per la nostra llengua, o el seu futur serà molt desesperant. A la base de qualsevol canvi hi ha la consciència lingüística, i volem ajudar a millorar-la”, han recalcat Anna Carpena i Montserrat Geli, dos membres del col·lectiu.

Els objectius de Català A Terrassa

Per això, Català A Terrassa ha deixat clars quins són els objectius del col·lectiu i què els motivarà a continuar batallant per la llengua catalana. En primer lloc, aposten per “fer difusió dels nostres drets lingüístics, ja que el primer pas per exercir-los és conèixer-los”. Un altre dels eixos serà “ajudar a superar actituds adquirides que ens porten a cedir”, per exemple, recordant que una manera de respectar els drets dels nouvinguts a poder viure plenament a Terrassa és oferir-los la possibilitat d’aprendre el català, d’escoltar-lo en les converses on ells participen i de poder parlar-lo.

En tercer lloc, subratllen que pressionaran als representants locals a “complir i fer complir les lleis que protegeixen el català. I animarem a actuar a tots els qui des de les seves posicions estant poden fer-hi molt més que nosaltres”. I, finalment, ajudaran i assessoraran en la denúncia de vulneracions dels drets lingüístics a la nostra ciutat.

Acte de presentació del col·lectiu C.A.T (Català A Terrassa) | Lluïsa Tarrida

Crida a la ciutadania i resposta de l’Ajuntament

Encara que C.A.T sigui una plataforma ciutadana, sense una seu fixa ni recursos econòmics, sí que compten amb la voluntat i la implicació de la gent que en forma part. A més de tenir la col·laboració de les entitats anteriorment mencionades per donar suport puntual o permanent a activitats, accions o reivindicacions que es vagin duent a terme a la nostra ciutat. I és que Català A Terrassa tindrà el seu punt fort en l’aposta per fer incidència en la llengua catalana en l’àmbit local. I fan una crida no només als catalanoparlants, sinó també els catalans terrassencs que tinguin altres llengües maternes a ser partícips d’aquesta lluita.

D’altra banda, recalquen que la seva constitució ha vingut també motivada per la lentitud mostrada des de l’administració local a l’hora d’actuar davant “l’emergència lingüística” que estem patint. “Ens van oferir participar en una Taula que es reuneix dos cops l’any. Entenem que la burocràcia a l’Ajuntament és d’un ritme lent, però considerem que en aquest cas d’urgència, cal actuar de manera més eficaç i immediata”, subratllen.

Aquelles persones interessades en saber més coses del col·lectiu, a formar-ne part o a participar-hi, poden trobar-los a les xarxes socials de Twitter, Facebook i Instagram sota l’usuari @CatalaATerrassa o enviar un correu electrònic a: [email protected]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa