MónTerrassa
MútuaTerrassa cribrarà el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa començarà a cribrar el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors a partir d’aquest proper mes de juny. Es tracta d’una prova pilot del projecte Cassandra (Cancer Screening, Smoking Cessation and Respiratory Assessment), tal com ho ha confirmat l’agència ACN després que ho avancés El Periódico. Al programa s’hi han adherit nou hospitals catalans de forma voluntària.

La prova pilot del projecte Cassandra, impulsat per la Societat Espanyola de Neumologia i Cirurgia Toràcica (Separ), vol aconseguir que es consolidin els tests per detectar de manera precoç els tumors que provoquen càncer de pulmó. Per fer-ho, MútuaTerrassa començarà a cribrar a través d’una “tomografia axial computarizada (TAC)” a les persones d’entre 50 i 75 anys que siguin fumadores o que hagin deixat de fumar en els últims quinze anys, informa l’agència.

La posada en marxa de la prova pilot del projecte Cassandra és fruit d’un acord entre les diferents societats mèdiques estatals i el Ministeri de Sanitat. 

Els hospitals que cribraran el càncer de pulmó en fumadors i exfumadors

S’hi han adherit 38 centres de tot l’Estat, nou d’ells a Catalunya. Aquests son l’Hospital del Mar, Sant Pau, Hospital Clínic i Vall d’Hebron (Barcelona), Can Ruti (Badalona), l’Arnau de Vilanova (Lleida), els hospitals Joan XXIII i de Reus (Tarragona), i finalment, MútuaTerrassa (Terrassa).

El nombre de casos de càncer de pulmó, en augment

Segons apunta Separ, el càncer de pulmó és el càncer amb major mortalitat del món. Es detecten un total de 30.000 casos anualment a tot l’Estat i moren a causa d’aquesta malaltia 23.000 persones. Alerten que “el nombre de casos anuals ha anat en augment i s’espera que continuï augmentant els propers anys”.

La supervivència dels pacients és inferior al 15% 5 anys després del diagnòstic, informen. El factor fonamental que explica aquestes xifres de supervivència és que més del 70% es troben en fase avançada de la malaltia en el moment del diagnòstic.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: msw betting nba a maig 03, 2023 | 08:54
    msw betting nba maig 03, 2023 | 08:54
    Thank you for providing information

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa