MónTerrassa
El Monument als Caiguts s’amaga al cementiri de Terrassa
  • CA
Monument als Caiguts
Monument als Caiguts | AMAT

!--akiadsense-->

El que resta del Monument als Caiguts de la plaça del Doctor Robert es troba avui al cementiri municipal de Can Torrella. L’obra es va inaugurar el 24 de gener de 1944, durant el cinquè aniversari de la “Liberación” de la ciutat. El conjunt monumental era obra dels terrassencs Frederic Viñals (arquitecte) i Jaume Bazin (escultor).

El cost inicial del projecte era de 600 mil pessetes de l’època, però acabà costant més d’un milió, els quals es recaptaren amb impostos especials. Era un conjunt monumental amb una forta càrrega ideològica que seguia els cànons de l’arquitectura i el monumentalisme neoclàssic propi dels feixismes i commemorava els caiguts del bàndol franquista durant la guerra civil. Es tracta, sense dubte, d’un dels monuments més excepcionals que es construïren a la Catalunya de la postguerra.

Estava realitzat en pedra de Montjuïc i media uns 15 metres d’alçada. Constava d’una escalinata des de la qual es podia accedir a una cripta interior. A l’exterior, i donant entrada al monument, destacaven dos guerrers: un soldat franquista i un guerrer cristià de les antigues croades medievals, acompanyats d’una figura femenina, símbol i matrona del caràcter feixista, que feia la salutació feixista amb la mà dreta aixecada. A banda i banda hi havia dos escuts: l’un de Terrassa i l’altre d’Espanya. Al sòcol s’hi podia llegir la inscripció: “Caídos por Dios y por España: ¡Presentes!”

En iniciar-se l’actual etapa democràtica el conjunt monumental era objecte de fortes crítiques i de continus actes vandàlics. Sembla que el 1980 ja es retiraren les insígnies i els símbols més pròpiament feixistes a causa de les queixes veïnals. Finalment, el 1991 fou desmuntat i traslladat amb peces numerades al Cementiri Municipal, on encara resta dipositat. La figura femenina d’inspiració grega i que estava enfront del conjunt monumental, sense braços ni cap a causa dels actes vandàlics, es recuperà el 1998 i està col·locada als jardins interiors del Cementiri, a prop de les figures dels dos soldats.

El maig de 1999 es començaren a restaurar les dues figures masculines que formaven part del monument. Actualment es poden veure els dos soldats col·locats dempeus al Cementiri de Terrassa, l’un al costat de l’altre i acompanyats dels escuts de Terrassa i d’Espanya. El nou grup escultòric també té dos peveters i una placa col·locada per l’Ajuntament de Terrassa que diu: “La ciutat de Terrassa en memòria de les víctimes de la guerra”. D’aquesta manera s’ha volgut replantegar el nou conjunt arquitectònic composat amb peces de l’antic monument als caiguts de la ciutat com un nou monument en record de totes les víctimes de la guerra civil. Al costat dret de les estàtues dels soldats també es poden apreciar restes de l’escut imperial amb la inscripció “Una grande y libre”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa