Signatura entre mNACTEC i del Banc de Sabadell pel rellotge d'aigua

Signatura entre mNACTEC i del Banc de Sabadell pel rellotge d’aigua | mNACTEC

El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) incorpora a les seves col·leccions una clepsidra (o rellotge d’aigua) del físic i artista francès Bernard Gitton, gràcies a una donació de Banc Sabadell. El director del mNACTEC, Jaume Perarnau, i el director regional de Banc de Sabadell, Carles Espinosa, han signat avui l’acta de donació de la clepsidra a les instal·lacions del Museu.

La clepsidra té una alçada de dos metres i està integrada per una estructura de tubs de vidre que serveix per regular i veure els fluxos de líquid ―en aquest cas, un tipus particular d’oli amb colorant― que marquen les hores i els minuts. Aquestes hores s’assenyalen d’1 a 11, de tal manera que a mitjanit i al migdia la columna d’hores es buida completament. Aquesta clepsidra va ser originalment adquirida per una de les entitats financeres ara absorbides pel Banc Sabadell, a la dècada dels anys 80, en el marc de la commemoració del seu 75è aniversari.

La peça està actualment desmuntada i serà sotmesa a un minuciós procés de muntatge i restauració per part dels tècnics del mNACTEC, amb l’objectiu de posar-la de nou en funcionament i que pugui indicar l’hora a les instal·lacions del Museu.

La clepsidra o rellotge d’aigua és un instrument per mesurar el temps basat en els diferents nivells assolits per l’aigua continguda en un recipient en passar a un altre a través d’un petit orifici. Aquests rellotges, usats des de l’antiguitat, reben el seu nom del grec klepsýdra. Les clepsidres, a diferència dels rellotges solars, tenien l’avantatge que es podien fer servir durant la nit.

El rellotge d'aigua que ha adquirit el mNACTEC gràcies al Banc de Sabadell

El rellotge d’aigua que ha adquirit el mNACTEC gràcies al Banc de Sabadell | mNACTEC

Nou comentari