Les darreres setmanes s’han començat a veure per carrers i places de Terrassa unes bústies de Correos de color blau llampant. Aquelles de color groc-verdós han desaparegut, tot i que encara en resta alguna a la ciutat.

Algú s’ha preguntat què hi fan i per a què serveixen les bústies blaves. Primer, un incís, tothom es pensa que és un nou element urbà, però són més vells que nosaltres. S’han situat on hi havia les velles que potser pel color, potser perquè ja tothom les tenia a la retina, passaven més desapercebudes. Les blaves són al mateix lloc. I el cert és que impacten i que egarencs i egarenques se n’han fet ressò. I no han faltat les crítiques.

La bústia blava de Correos permet al carter disposar d’un lloc en el qual distribuir la correspondència que ha de lliurar durant la seva jornada o en alguna zona en concret. Gràcies a aquests elements, el treballador deixa part de la totalitat del material per alleugerir la càrrega del seu carro. Li facilita fer una ruta amb menys pes.

Una de les bústies ha aparegut a l'església de Sant Francesc/Cristóbal Castro

D’abast se’n diuen

Tècnicament se’n diuen bústies d’abast i porten als carrers tota la vida. Formaven part del mobiliari urbà i ens passaven desapercebuts amb el seu color gairebé militar. Els carrers de tot Catalunya estan esquitxades amb aquests casellers, que no són bústies perquè els ciutadans hi posin les seves cartes (aquests segueixen amb el seu groc històric) sinó punts d’ús exclusiu professional.

Una de les bústies ha aparegut a l’església de Sant Francesc, d’una sola nau amb capelles i absis poligonal. La façana és de composició senzilla, amb una portada renaixentista i una testera mixtilínia, i ara al davant té una bústia blava llampant. A les xarxes socials se n’han fet ressò egarencs com Domènec (Mingo) Ferran, històric director del Museu de Terrassa, ara ja jubilat.

Comentaris

  Lluís Tarín Setembre 23, 2021 | 21:02
  La tonta duplicitat. Dieu egarencs i egarenques, però no al carter I A LA cartera, però no al treballador I A LA TREBALLADORA, però no els ciutadans I A LES CIUTADANES. Deixeu de fer el ridícol I LA RIDÍCOLA.
  Maite Setembre 24, 2021 | 13:07
  No es diu "alleugerir" ALLEUGIR si us plau
  Laura Setembre 24, 2021 | 15:47
  Que hi fa una bústia al mig de la porta de l'església de Sant Francesc? No tenien espai a un altre lloc,una mica més enllà?

Nou comentari