MónTerrassa
Els millors vins s’expressen a Rubí
  • CA
Tast final dels Premis Vinari 2019 al Celler de Rubí
Tast final dels Premis Vinari 2019 al Celler de Rubí | Jordi Play

!--akiadsense-->

Ja s’ha decidit quins són els millors vins catalans del 2019. Els Premis Vinari 2019, organitzats per VADEVI , han tornat aquest dilluns al Celler de Rubí per a la celebració del tast de vins finalistes de la setena edició del concurs. 266 vins de 149 cellers catalans han arribat a la fase final del certamen, on un jurat integrat per 25 tastadors professionals ha decidit quines seran les referències premiades a la Gala de lliurament del pròxim 11 d’octubre a l’Auditori de Vilafranca del Penedès.

Abans del sopar que s’ha celebrat amb tots els tastadors al Celler de Rubí, hi ha hagut uns breus parlaments. El primer, per part de l’editor de VADEVI, el terrassenc Salvador Cot, qui ha destacat el “marc incomparable” on s’ha celebrat el tast final. També hi ha intervingut el director de l’INCAVI, Salvador Puig, qui, en primer lloc, ha agraït la feina dels tastadors i ha recordat que “som un país vitivinícola”. “És un moment en que hi ha dificultats en algun sector, però es continua pensant que el camí passa per les denominacions d’origen”, ha destacat Puig, que també ha deixat clar que “estem en un punt de maduresa de les denominacions, i s’han de fer moltes coses”.

L'alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez
L’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez | Jordi Play

!--akiadsense-->

En aquesta línia, Puig ha fet una contundent defensa de les denominacions d’origen que, segons el seu parer, són “garantia d’origen, de vincle amb el territori i amb el país, de participació democràtica dels viticultors i elaboradors, i, en resum, de garanties de control i compromisos”. I, finalment, ha tancat els parlaments l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez, qui ha afirmat que “és un honor ser la ciutat amfitriona dels Premis Vinari”. Finalment, l’alcaldessa de Rubí ha recordat que l’últim cap de setmana d’octubre els vins guanyadors es podran tastar en una fira que tindrà lloc a la ciutat.

Els Premis Vinari sumen edicions al costat de l’antic Celler de Rubí: l’espai es va rehabilitar i recuperar per a la ciutadania l’any 2013 i es va estrenar precisament per acollir el tast final de la primera edició dels guardons. Des de llavors, el tast a cegues que determina el pòdium dels millors vins de Catalunya té lloc a El Celler. La seva història vinícola i el seu caràcter emblemàtic, en tractar-se d’una de les obres mestres de l’arquitecte Cèsar Martinell, el converteixen en un espai idoni per acollir un acte d’aquestes característiques.

El jurat del tast final

El perfil dels 25 tastadors que formen part del jurat és molt ampli: alguns són professionals del sector de la sommelieria i l’enologia, entre els quals, Joan Miquel Canals, President de l’Associació Catalana d’Enòlegs; Jordi Grau, enòleg i adjunt a gerència de Vins i Licors Grau; Josep Pelegrín, Millor Sommelier de Catalunya 2014 i d’Espanya 2016, la també sommelier Anna Casabona i Montse Nadal, Professora de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili del 1988-2019, entre d’altres.

També hi han participat membres del Panel Oficial de Tast de l’INCAVI i periodistes especialitzats, així com professionals internacionals procedents d’Estats Units, el Master of Wine David Forer; i Sandra Castillo, sommelier argentina.

Tast final dels Premis Vinari 2019 al Celler de Rubí
Tast final dels Premis Vinari 2019 al Celler de Rubí | Jordi Play

!--akiadsense-->

Setena edició

A la setena edició dels Vinari s’han presentat 948 vins i han participat 260 cellers catalans, una xifra rècord que posa en manifest la consolidació i bon acolliment del certamen. Després de cinc tastos preliminars, celebrats el passat mes de maig a la seu de l’INCAVI, una seixantena de tastadors en la fase inicial van determinar els vins que arribarien al tast final d’avui.

Tots els tastos dels Premis Vinari, tant de la fase inicial com final, són a cegues. Això vol dir que el jurat només sap l’anyada i la categoria, i els han d’avaluar en funció de la seva percepció a la vista, al nas i a la boca.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa