MónTerrassa
Més mà dura contra les construccions i horts il·legals a l’Anella Verda
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa ha realitzat fins a 26 requeriments a propietats que posseeixen construccions i horts de caràcter irregular en l’entorn de l’Anella Verda. Les instigacions han estat realitzades per un equip d’inspecció -format per una lletrada, una inspectora i un auxiliar de gestió- que es troba en actiu des de juliol de 2021 i que té per finalitat el compliment de la normativa urbanística i de paisatge aprovada l’any 2020 sobre l’Anella Verda-. És a dir, des del consistori es busca protegir l’entorn natural, que representa un 65% del terme municipal de Terrassa.

El regidor d’Urbanisme, Medi Ambient i Sostenibilitat, Carles Caballero, afirma que aquestes “inspeccions no tenen un afany recaptatori perquè el que volem ambdues parts és endreçar el sòl no urbanitzable i evitar que hi hagi focus de barraquisme, horts il·legals i espais degradats en l’entorn natural”, tot i que argumenta que “no descartem l’actuació de la via subsidiària, per part de l’Ajuntament, per eradicar aquestes activitats il·legals”.

Preservar masies i acabar amb el barraquisme

Dels 26 requeriments que s’han dut a terme en aquests prop de vuit mesos, un total de 8 s’han fet a masies. L’Ajuntament ha instigat als propietaris que aportin un certificat tècnic de l’estat de l’edificació, seguint el dictamen de la llei 2/2002 d’urbanisme, en què es recull que “cal preservar i rehabilitar les masies que estiguin protegides i incloses dins el catàleg municipal”. El gruix més important però correspon a la retirada i neteja d’edificacions precàries, com són horts o campaments il·legals. En total han estat 12 requeriments per construccions fetes amb material de rebuig en terrenys ocupats il·legalment i on la propietat ha manifestat l’inici d’accions legals per fer-los fora. Els altres sis requeriments fan referència a la neteja i retirada de tanques perimetrals i tancament de pous.

Entre les actuacions dutes a terme destaquen la neteja a la finca de Can Figueres del Mas, situada al nord-est de la ciutat, on s’han retirat tones de runes, residus i uralita, i la de la zona de Palau Nord, que està delimitada per la carretera de Rubí, l’avinguda de Santa Eulàlia i el barri de Can Jofresa, amb una destacada presència d’horts no autoritzats.

El programa de sòl no urbanitzable contribueix al compliment dels principals objectius de l’Anella Verda, com són garantir la pervivència dels connectors ecològics que protegeixen Terrassa; recuperar les funcionalitats econòmiques dels camps, promovent l’activitat de les masies i del sector primari, en general; protegir el patrimoni cultural i arquitectònic; i fomentar un ús social i responsable de l’entorn.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa