MónTerrassa
Més de 75% de les deixalles que es llencen al contenidor Resta es podrien reciclar
  • CA

Les inspeccions de bosses dels contenidors de la Resta indiquen que només una quarta part dels residus que s’hi llencen són realment rebuig.

En el marc de la campanya del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, “Excuses o Separes”, durant el mes de febrer s’han dut a terme inspeccions del contingut dels contenidors de resta de diverses poblacions del Vallès Occidental: Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, Sant Quirze del Vallès, Matadepera i Ullastrell. De les inspeccions se’n conclou que més del 75% de les deixalles que es llencen al contenidor de la resta es podrien reciclar si s’haguessin llençat al seu contenidor correcte o s’haguessin portat a la deixalleria.

La fracció resta correspon a aquells residus que no es poden aprofitar, es a dir, a la pols d’escombrar, puntes de cigarreta, fregalls, tèxtil sanitari…, però en realitat, el que s’ha trobat al contenidor de la resta ha estat molts residus que serien aprofitables i només entre un 19% i un 26% és pròpiament rebuig.

Cal destacar que a l’entorn del 40% del pes de les bosses de rebuig ve donat per la gran quantitat de matèria orgànica que s’hi llença de forma incorrecta, ja que s’hauria d’haver llençat al contenidor marró. Dins d’aquesta proporció d’orgànica s’hi han trobat, a part de restes de menjar, també branques d’arbusts i un 25% de menjar en bon estat (barres de pa, entrepans sencers, fruita sencera, menjar envasat caducat…), fet que denota també l’alt nivell de malbaratament alimentari.

Cal destacar també els residus trobats que necessiten una gestió especial: material electrònic, runes, càpsules monodosi de cafè, roba… Tots aquests materials cal dur-los a la deixalleria, ja que allí els separen per dur-los a gestors específics de cada tipus de residu per tal d’aprofitar-los. Respecte els envasos, abunden els embalatges d’aliments i brics. El 40% en volum dels residus que hi havia en cadascun dels contenidors inspeccionats pertanyien a aquest tipus de residus.

On sí que els valors de la resta s’acosten més a les xifres desitjables és als municipis de Matadepera i Palau-solità i Plegamans on es fa recollida porta a porta.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa