MónTerrassa
La memòria de l’esperança impregna Terrassa amb “Tres dies d’abril”

“Hem de guardar la memòria del dolor i del patiment, però també hem de guardar i recordar els moments d’esperança, com ho va ser la proclamació de la República”, ha dit el director del Memorial Democràtic Vicenç Villatoro en l’acte de presentació de l’exposició Tres dies d’abril a la Casa Alegre de Sagrera. Aquest dijous, en el marc de la celebració del 90è aniversari de la Segona República, s’ha inaugurat aquesta mostra, que es podrà veure fins al 24 d’octubre.

“Aquesta exposició és un exercici de justícia cap a les persones que ja no hi són i cap a les futures generacions. I marquen un abans i després de la vida social del pais”, ha subratllat la regidora de Presidència Jennifer Ramírez, en l’acte de benvinguda. En el mateix sentit s’ha expressat la regidora de Memòria Històrica, Ona Martínez que ha volgut ressaltar que “celebrem els actes de llibertat que van representar la proclamació de la República. Terrassa ha recuperat, a poc a poc, la seva memòria republicana per honrar una època basada en uns valors d’igualtat i fraternitat, uns valors ara amenaçats pel creixement de la ultradreta”. La regidora ha recordat que amb aquesta exposició es clou un any de celebració després de diversos actes a la nostra ciutat, com la placa commemorativa a la Casa del Poble o l’acte en record a la primera regidora Quitèria Tarragó.

Vicenç Villatoro, ha manifestat que per ell era “un orgull especial” que el seu primer acte com a nou director del Memorial Democràtic tingués lloc a Terrassa. Per la seva vinculació personal amb la nostra ciutat, però també pel que representa aquesta exposició. “No només explica tot allò que va passar del 14 al 17 d’abril sinó que aboca les esperances i tots els records que ens han explicat. Aquesta exposició és un despertador de la memòria”, ha apuntat. Ha destacat que l’exposició compta amb una imatge de Terrassa, la qual cosa ajudarà que “els egarencs que s’acostin a la Casa Alegre i mirin la fotografia puguin reconèixer el Raval, i amb això posar en marxa tota mena de records”. I és que Villatoro ha remarcat que aquesta exposició uneix el local amb el general, perquè va ser un fet que va tenir lloc a tot arreu de Catalunya en el mateix moment. “No s’entén tot el que va suposar la proclamació de la República sense el que va passar a Terrassa, i no s’entén què va passar a Terrassa sense saber què va succeir arreu del país”.

A l’esquerra, en primer pla, la imatge de la proclamació de la República a Terrassa | Lluïsa Tarrida

Una imatge de Terrassa

La mostra està produïda per Memorial Democràtic, institució de la Generalitat de Catalunya dedicada a la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya. En aquesta, s’hi pot veure un recull de fotografies i testimonis sobre l’adveniment de la República. Les imatges, captades a diferents pobles i ciutats de Catalunya entre el 14 i el 17 d’abril de 1931, mostren escenes diverses del país davant d’aquell fet històric.

L’exposició itinerant va iniciar el seu periple a Barcelona, el passat mes d’abril, i d’ençà que s’ha pogut veure en diferents municipis. Ara, aterra a Terrassa, localitat que s’hi veu reflectida gràcies a l’aportació d’una imatge extreta d’un dels grans fons documentals que posseïm a la ciutat, juntament amb l’Arxiu Municipal de Terrassa, l’Arxiu Tobella. La regidoria Ona Martínez ha tingut també unes paraules d’agraïment cap a l’esforç que aquests dos arxius realitzen en la recuperació de la memòria històrica de la ciutat.

L’exposició es pot veure a la Casa Alegre fins a finals d’octubre | Lluïsa Tarrida
L’exposició es pot veure a la Casa Alegre fins a finals d’octubre | Lluïsa Tarrida
L’exposició es pot veure a la Casa Alegre fins a finals d’octubre | Lluïsa Tarrida

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa