Davant l’aprovació del Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, que ha entrat en vigor el passat 31 de desembre de 2019, des del Govern Municipal es considera d’extrema urgència donar compliment a una de les disposicions d’aquest decret, concretament la que especifica l’obligació a grans tenidors d’oferir un lloguer social a les persones en situació de vulnerabilitat.

La tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, i regidora d’Habitatge Social, Lluïsa Melgares considera que «amb l’entrada en vigor del nou decret, hem d’unir esforços entre tots els actors implicats, per donar compliment a aquesta obligació, tant amb l’aturada de tots els desnonaments i llançaments previstos, com per informar a tota la ciutadania que pot estar afectada d’aquesta novetat», explica la regidora.

En aquest sentit, des del Govern Municipal ja s’ha fet arribar una carta al Col·legi d’Advocats de Terrassa, a la Comissió de Torn d’Ofici i a la Comissió d’Habitatge i Execució Hipotecària, així com al de Procuradors, perquè facin difusió a tots i totes els seus col·legiats i col·legiades d’aquesta novetat, a fi de que es puguin exercir els drets dels seus defensats, promovent que se’ls hi ofereixi un lloguer social. «D’aquesta manera -per a Melgares- aconseguirem evitar patiments, nous assenyalaments i alhora aconseguir la regulació de centenars de casos amb famílies afectades i evitar la pèrdua de l’habitatge». L’obligació d’oferir un lloguer social a què fa referència lel decret és d’aplicació també en el casos que els procediments judicials corresponents s’hagin iniciat abans de l’entrada en vigor d’aquest o que estiguin encara en tramitació. A fi que el màxim de ciutadania possible estigui informada d’aquestes novetats que presenta el Decret Llei, des de l’Ajuntament es preveu organitzar properament reunions informatives per a la ciutadania immersa en aquests casos. «A Terrassa, hi ha desnonaments, i des de l’Ajuntament els que ens arriben els gestionem tant amb els jutjats, el col·legi de procuradors, el d’advocats, així com amb la participació de la PAH i el Colectivo Sin Vivienda. No obstant, també sabem que molts d’altres es realitzen en silenci, i és en aquests casos, on hem de treballar també per aconseguir fer arribar la informació i que, qui ho necessiti i compleixi els requeriments, pugui exigir el lloguer social», conclou Melgares.

Eina estratègica

Des del passat dia 2 de gener, està en vigor el Decret Llei 27/2019, Decret llei de mesures urgents per millorar l’accés a l’habitatge, amb l’objectiu que es converteixi en una eina estratègica per regular el mercat de l’habitatge i fer-lo més accessible, millorant l’oferta i adaptant-la a les necessitats de les persones. Concretament, la norma persegueix un triple objectiu: combatre les situacions d’emergència residencial, augmentar el nombre d’habitatges protegits en règim de lloguer i contribuir a la moderació dels preus dels lloguers en habitatges privats.

Nou comentari