MónTerrassa
Terrassa, en un projecte europeu en la gestió d’emergències climàtiques
  • CA

Terrassa participa en un projecte europeu en la gestió d’emergències climàtiques. L’Ajuntament de la cocapital vallesana ha estat un dels dos escollits -juntament amb Blanes- per fer l’adaptació municipal d’una nova aplicació d’eines per millorar la reacció i la previsió desastres naturals com les inundacions o les onades de calor, així com augmentar la resiliència davant del canvi climàtic. Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, Catalunya ha estat una de les quatre zones europees (Catalunya, Finlàndia, Dinamarca i Portugal), i tretze països implicats, en què s’estudiaran aquests fenòmens, amb l’ajuda de Protecció Civil.

Amb un pressupost de 25 MEUR de manera global, a Catalunya, s’hi invertiran 2,5 milions d’euros. A Terrassa, per la seva participació li corresponen 284.375 euros i hi estan implicats els serveis municipals de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil i de Tecnologia i Sistemes d’Informació, amb el suport del servei de Relacions Europees i Internacionals. A més, a nivell nacional, comptarà amb la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya, la UOC i l’empresa Hyds.

Amb el suport de l’agència ACCIÓ, el programa Resist, dins d’Horizon Europe, una durada prevista de 5 anys. Aquesta setmana ja s’ha dut a terme la primera trobada a la ciutat portuguesa de Coïmbra, entre els socis que participen en aquesta iniciativa. El consorci està format per 56 organitzacions pertanyents als tretze països europeus, i inclouen tots els àmbits rellevants de la cadena de valor vinculats a la gestió d’emergències induïdes pel clima: grups de recerca, experts científics, institucions de comunicacions i compromís social, agències d’innovació i un fons de capital risc per tal de poder co-crear i validar solucions innovadores, conscienciar i potenciar la participació dels ciutadans i promoure l’explotació sostenible dels resultats cap als mercats.

En què consisteix i de què servirà RESIST

A la zona de Catalunya s’ha decidit centrar la investigació en la detecció d’incendis forestals, onades de calor i ventades. Les conclusions que se n’extreguin del demostrador del nostre país es compartiran, per una banda, amb la regió italiana de Puglia, i per l’altra, amb la portuguesa Baixo Alentejo. És doncs una de les claus també del projecte, la promoció de la transferència de coneixements i solucions de les quatre regions analitzades a 8 altres regions “bessones”.

La importància dels municipis participants és que serviran com a model per a l’anticipació dels riscos meteorològics. Així, atenent les especificitats de Blanes i de Terrassa, s’analitzaran les activitats són més vulnerables -per exemple, el turisme- i amb l’anàlisi a temps real de l’impacte de fenòmens de risc es desenvoluparan noves mesures regionals, instruments polítics i solucions tecnològiques. D’aquesta manera es pretén reduir les pèrdues econòmiques derivades, minimitzar la bretxa de protecció climàtica o decidir quines inversions tecnològiques són més adequades per a cada territori.

A més, servirà per fer partícips els ciutadans de cara a construir més resiliència davant d’aquestes disrupcions ambientals i potenciar les capacitats dels municipis per fer front a aquests fenòmens provocats pel canvi climàtic.

Distribució de les quatre zones amb els fenòmens que s’analitzaran | RESIST Europe

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa