MónTerrassa
Terrassa vol evitar l’increment de residus per les festes nadalenques
  • CA

Terrassa vol evitar l’increment de deixalles per les festes nadalenques. I és que en aquesta època, segons dades del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, totes les fraccions es disparen. Especialment la de vidre, en què es recull un 45% més, o la de paper i cartró, amb un 23% més. També els envasos lleugers creixen un 5%, i especialment preocupa l’increment del 3% de les deixalles o resta.

Durant el període nadalenc, les deixalleries municipals de Can Barba i de Can Casanovas estaran obertes tots els dies, amb els seus horaris habituals, a excepció només del 25 de desembre i de l’1 de gener de 2023.

Tanmateix, l’objectiu de l’Ajuntament és conscienciar la ciutadania sobre la importància del reciclatge i el consum responsable, per evitar la generació excessiva d’escombraries. També es demana tenir en compte l’aprofitament alimentari, la mobilitat sostenible i l’eficiència energètica. Per fer-ho possible, han elaborat un llistat amb una sèrie de consells i recomanacions.

Consells per generar menys residus

Verd Nadalenc
– És recomanable comprar un arbre de Nadal procedent d’un viver controlat.
– Eviteu utilitzar el galzeran, el boix, el càdec i la savina i, com a alternativa decorativa, podeu emprar fulles seques, sorra, serradures, escorça i materials reciclats
– Podeu optar per guarnir arbres d’altres espècies pròpies de la Mediterrània, com l’alzina, l’alzina surera, el cirerer d’arboç o el llentiscle.
– Passades les festes, porteu l’arbre a la deixalleria o deixa’l al costat del contenidor d’orgànica, juntament amb el test per no embrutar les voreres, perquè s’aprofitarà per fer-ne compost.

– La molsa i el boix grèvol són espècies protegides a Catalunya, per tant, està prohibit recol·lectar-les. Els exemplars que es comercialitzen han de procedir d’altres zones on sigui legal la seva recol·lecció, igualment és important evitar el seu ús.

Consum sostenible
– Organitzeu bé els menús i planifiqueu les compres per evitar llençar el menjar.
– Eviteu les compres per impuls. És important fer una llista, comparar preus i comprar amb antelació per trobar els que siguin els millors.
– Feu un consum responsable, solidari i just. Podeu optar per adquirir productes que tinguin certificació ecològica.
– Compreu amb bossa reutilitzable, cistell o carret de compra.
– Utilitzeu la taifa a l’hora d’anar a comprar per reduir, d’aquesta manera, l’ús d’envasos i bosses de plàstic.
– Rebutgeu les bosses de plàstic i d’altres envasos d’un sol ús i aneu a comprar amb el carretó o el cabàs.
– Trieu com a opció de regals nadalencs aquells que aporten un punt d’originalitat i que no generen residus, com poden ser les activitats d’esports d’aventura, concerts de música, entrades al teatre, cinema, etc.
– Prioritzeu la compra de joguines d’artesania local, fetes amb materials sostenibles. Les joguines fetes amb materials naturals i renovables són una garantia per la conservació del medi ambient i, a més, poden educar la sensibilitat dels infants i el seu gust per aquests materials i, usualment, l’impacte ambiental de la seva fabricació és més baix que el dels processos industrials.

Residus i recollida selectiva
– Consumiu de manera responsable i recordeu que, el millor residu, és aquell que no es genera.

– Opteu per vaixelles de plàstic reutilitzable i per tovallons i estovalles de roba per a les trobades familiars i d’amics.
– Eviteu els embolcalls que siguin innecessaris i opta per bosses de roba que es puguin reaprofitar o bé per materials que es puguin reciclar (papers de diari, fulls de calendari, retalls de roba, capses de cartó…).
– Reaprofiteu els embolcalls dels regals que us hagin fet altres vegades per embolicar altres obsequis.
– Reutilitza els ornaments d’altres anys i transforma els materials que ja no utilitzis.
– El vidre de les ampolles de vi o cava, els pots d’oliva o de fruita confitada… cal llençar-lo al contenidor verd de manera progressiva i no tot en un mateix dia perquè, d’aquesta manera, evitarem embrutar els carrers. I, si estan plens, no hem de deixar el vidre a la vorera, sinó que hem de buscar un contenidor verd que estigui buit.
– El plàstic de les bosses de neules, el porexpan dels regals, els embolcalls dels caramels… al contenidor groc.
– Eviteu la presència de menjar a la via pública, fer un bon ús dels contenidors i papereres, ajudaran a evitar que els rosegadors trobin aliment i refugi.

Energia
– Eviteu fer un consum energètic elevat.
– No utilitzeu més il·luminació i calefacció de la necessària.
– Aprofiteu la llum i la calor del sol tot aixecant les persianes durant el dia. A la nit, les baixeu per mantenir l’escalfor a la llar.
– Apagueu els televisors i altres aparells electrònics per l’interruptor principal i no pel comandament a distància.

– Reduïu els desplaçaments i el consum d’energia si opteu per comprar els aliments frescos i de producció local, abans dels envasats o congelats de procedència llunyana.
– Celebreu els sopars o dinars de feina en llocs que siguin accessibles amb transport públic col·lectiu i, així, eviteu agafar el cotxe.
– Substituïu les bombetes clàssiques per les de baix consum que estalvien fins a un 80% d’energia, també en els ornaments lluminosos.
– Empreu piles recarregables en les joguines i els aparells electrònics.
– Repara i reutilitza els aparells que estiguin avariats perquè tinguin una segona vida.

Seguretat alimentària
– El temps i la temperatura són factors que poden afavorir el creixement de microorganismes.
– Si compreu els àpats a fora, utilitzeu envasos propis que siguin reutilitzables.
– Poseu a la nevera els aliments cuinats que no consumeixis immediatament.
– Els productes s’han d’emmagatzemar segons la seva naturalesa, sempre que sigui possible separeu els diferents tipus d’aliments (carns, peixos, verdures…) en diferents zones o envasos.
– Recordeu que els aliments frescos s’han de conservar entre 0 i 4 °C
– Controleu que la temperatura de la nevera no estigui per sobre dels 4 °C.
– Eviteu tenir les portes del frigorífic obertes durant molt temps.
– Intenteu no sobrecarregar els equips per garantir la correcta temperatura de tots els aliments.
– Traieu els aliments de la nevera a mesura que els necessitis.
– Prepareu els aliments amb la mínima antelació al seu consum.

Aigua
– Espereu a tenir el rentavaixella i la rentadora plens abans de posar-los en funcionament. Així estalviareu aigua i energia elèctrica.
– L’oli de cuina és altament contaminant, cal recollir-lo adequadament i portar-lo a les Deixalleries Municipals, fixes, a la Deixalleria Mòbils o als contenidors d’oli ubicats a diferents punts de la ciutat.
– La instal·lació d’aixetes de baix consum o limitadors de cabal comporta un estalvi d’entre un 30 i un 60% d’aigua.
– Quan renteu els plats, no deixeu rajar l’aigua inútilment. Feu servir una pica per ensabonar i una altra per esbaldir.
– El vàter no és una paperera. Si llenceu un paperet al vàter i buideu el dipòsit, malgasteu 10 litres.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pep a desembre 25, 2022 | 10:35
    Pep desembre 25, 2022 | 10:35
    Qui no embruta no ha de netejar. Menys consumisme! Més aixafar les garrafes i desmuntar les capses! Més seny! Més esperit nadalenc!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa