MónTerrassa
Terrassa combat la processionària del pi en 150 punts estratègics
  • CA

Terrassa dur a terme des de fa uns dies un combat contra la processionària del pi, i ho fa en un acció que abraça fins a 150 punts estratègics repartits per als 7 districtes de la ciutat. L’actuació finalitzarà el pròxim dia 10 de novembre, després que s’hagi fet el tractament adequat a pins i cedres de parcs i places. Es tracta d’una estratègia de lluita integrada per al control de les plagues en els arbres i es realitza en horari nocturn per evitar al màxim possibles molèsties.

Com és la processionària del pi i com eliminar-la?

Durant els mesos d’octubre i novembre és quan, amb l’arribada del fred, es formen els nius, amb pèls sedosos de color blanc, molt identificatius i visibles, a la part més assolellada de l’arbre. És la segona fase de gestació d’aquestes papallones, i és el moment on resulta més fàcil controlar-les i eliminar-les. En general cada femella sol realitzar una posta que, depenent de l’espècie de pi, oscil·la entre 190-320 ous, dels quals han nascut les larves petites, de color verd i que s’alimenten de les fulles més pròximes als ous.

La identificació d’aquest paràsit en estadi larvari, no es pot confondre amb la de cap altre insecte, ja que les larves, que passen per 5 estadis, viuen de forma gregària i, a partir del tercer estadi (finals d’octubre a les zones de muntanya i finals de novembre a les zones càlides), inicien la formació típica dels nius de color blanc a les capçades dels pins i cedres. Durant aquest període és quan tenen un major perill per a les persones sensibles a l’exposició dels pèls urticants.

HI ha diverses maneres d’acabar amb aquestes plagues. Una, passa per la prevenció, amb la introducció d’animals depredadors gràcies a les caixes niu -una aposta que ja s’està fent a la nostra ciutat. L’altre per les mesures de control actiu. La més escandalosa és la tala i crema de les bosses, quan els pins o cedres són petits. La més habitual però sol ser amb productes químics -regulats pel departament d’Agricultura-, que s’apliquen directament a la bossa quan els pins tenen una alçada de 2-3 metres, o polvoritzant si són encara més alts.

La processionària és una plaga que ataca els pins dels boscos mediterranis i també els exemplars que habiten a zones residencials
La processionària és una plaga que ataca els pins dels boscos mediterranis i també els exemplars que habiten a zones residencials

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa