MónTerrassa
Terrassa lluita amb drons contra els nius de vespa asiàtica
  • CA

L’Ajuntament de Terrassa està realitzant tasques de localització, inactivació i retirament de nius de vespa asiàtica amb drons. Aquesta vespa és una espècie exòtica invasora que es va detectar a Catalunya l’any 2012 i que actualment és present a tot el territori. Segons exposa l’Ajuntament, una de les mesures més efectives per combatre’n l’expansió és fer el seguiment dels seus nius, neutralitzar-los i retirar aquells que puguin comportar un perill.

Enguany, es preveu abastar prop de 80 hectàrees del terme municipal, que inclou espais propers a la riera del Palau i el Parc de Vallparadís. Aquest és el segon any consecutiu que es fa aquesta actuació a càrrec de l’empresa Cardona’s Drones Biotech SL. L’any passat es van dur a terme un total de 20 actuacions.

Niu de vespa asiàtica | A.V.
Niu de vespa asiàtica | A.V.

Els nius secundaris de la vespa asiàtica, els més grans

Normalment, aquesta espècie construeix diversos nius i és el secundari, de forma esfèrica o oval, el que pot assolir grans dimensions. Visualment, és fàcil d’identificar perquè sembla de paper i s’instal·la a les branques més altes dels arbres. Una de les mesures més efectives per controlar la seva expansió és, precisament, fer un seguiment d’aquests nius secundaris i eliminar el que comportin perill.

Si són antics, no s’acostumen a retirar dels arbres perquè aquestes vespes no els tornen a ocupar. En canvi, si són actius, es neutralitzen i, si cal, es retiren. L’ús de drons permet fer aquestes tasques preventives de recerca, localització i inactivació dels nius.

Aquesta actuació es realitza en el marc del Pla municipal de geolocalització, que preveu que aquesta és una de les estratègies preventives més efectives. El Pla té en compte el cicle vital d’aquesta espècie i la climatologia del moment.

El projecte SITMUN ajuda a gestionar la presència de la vespa asiàtica

Terrassa està adherida des de l’any 2021 al Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN) per disposar d’un registre de dades associat a la detecció de nius de vespa asiàtica. És una plataforma pública que vol fomentar la recollida de dades i compartir uns criteris bàsics que ajudi a gestionar la presència d’aquesta espècie exòtica invasora a Catalunya. Des de qualsevol dispositiu mòbil, la ciutadania pot accedir a l’espai web per introduir informació sobre els nius que pugui ser d’interès.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa