MónTerrassa
Terrassa vol aplicar l’última tecnologia en la gestió de la xarxa d’aigua
  • CA

Terrassa vol aplicar l’última tecnologia en la gestió de la xarxa d’aigua. No es tracta d’un projecte menor, ja que inclouria la digitalització dels comptadors, de la xarxa d’abastament i de clavegueram. Es calcula que es necessitarien prop de 12 milions d’euros, i per això s’ha tramitat una sol·licitud de subvenció al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico per optar als ajuts Next Generation del «Proyecto Estratégico para la Recuperación y la Transformación Económica de Digitalización del Ciclo del Agua» (PERTE), aprovat pel govern de l’Estat.

Aconseguir finançar almenys 8 milions d’euros suposaria un impuls important per a la implantació d’aquest nou model digital i hidràulic a la xarxa municipal. La previsió seria que el projecte s’iniciés al segon semestre d’aquest 2023 i finalitzés el segon semestre de 2025. El document indica que permetria optimitzar el disseny, la planificació i la gestió de la xarxa, utilitzant-lo per predir el seu comportament en situacions futures, simulant i analitzant diferents escenaris de disseny o operació que han de determinar el millor enfocament dels diferents projectes, o senzillament, de presa de decisió municipal.

Controlar el consum i major eficiència energètica

Entre les mesures importants que aquest procés de digitalització suposaria n’hi ha una que repercutiria directament en els consumidors. La implantació del sistema de telemesura dels comptadors aconseguiria que el servei i gestió de l’aigua fos “més sostenible i eficient”. Permetria controlar millor els consums, i alhora, s’obtindria una major eficiència energètica.

A banda de la implantació de la telelectura al servei d’abastament, el projecte també recull l’aixecament topogràfic i modelització de la xarxa de clavegueram, la neteja i diagnosi amb una inspecció integral amb càmera robotitzada dels col·lectors i, per últim, sensoritzar les captacions i els pous del riu Llobregat, la xarxa d’abastament i la de clavegueram i, també, la dels sobreeixidors a les rieres. En aquests moments, tota la infraestructura de transport i distribució d’aigua potable està preparada perquè els seus processos siguin digitalitzats.

El projecte recull totes les actuacions que ja figuraven en els estudis previs que tant l’Ajuntament com Taigua havien fet i dona resposta a la proposta de resolució presentada per l’OAT per modernitzar la gestió del cicle de l’aigua amb la implantació d’un sistema de telemesura. En aquest sentit, per a la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, ha assegurat que “compartim amb l’Observatori tant la necessitat d’invertir en la modernització dels sistemes de gestió, com la necessitat de buscar finançament per poder-lo tirar endavant. A la nostra ciutat hi ha uns 100.000 comptadors i, actualment, només uns pocs centenars tenen telemesura, per tant, tenim un llarg i costós camí a seguir». Es tracta, en definitiva, d’una oportunitat per fer la transició digital, implementant les noves tecnologies i la digitalització de la xarxa d’abastament i sanejament.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Conesa a febrer 16, 2023 | 09:23
    Conesa febrer 16, 2023 | 09:23
    I també treuran el mal gust ???
    • Icona del comentari de: David a març 01, 2024 | 09:35
      David març 01, 2024 | 09:35
      Quasi 1 any que porto vivin a terrassa i la veritat... la pitjor aigua que he tingut mai. Molta calç

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa