MónTerrassa
Restauració i neteja de la mítica Font de les Canyes de Terrassa
  • CA

La mítica Font de les Canyes de Terrassa tornarà a ser un espai natural, i dirà adeu definitiu a la brutícia i als horts, a les autoconstruccions, a les canalitzacions, als murs, per ser un dels espais de l’Anella Verda de Terrassa. La surgència, al Torrent del Sagrament, se situa a la carretera de Castellar, a tocar de les corbes de Mossèn Homs. i a poca distància de Can Petit, Can Montllor i Sant Llorenç. Durant dècades, la zona ha estat ocupada per horts. Però ara el paisatge canviarà, atès que la Comissió d’Inversions i Patrimoni ha aprovat la proposta per netejar, restaurar i recuperar, per reviure el bosc de pins i alzinar. Per saber-ne més sobre el torrent i la font clica aquí.

D’aquesta manera comença una tramitació per adjudicar el projecte per rehabilitar la llera i els marges del torrent, que discorre al llarg de 900 metres entre la urbanització de la Font de l’Espardenyera i la carretera de Castellar (C-1415A) i millorar el connector ecològic que circula en sentit est-oest. El pressupost de licitació previst per les obres és de 304.134,81 euros i el temps d’execució previst inicialment és de cinc mesos.

El projecte contempla recuperar els marges del torrent

El projecte contempla recuperar els marges del torrent, executant diferents actuacions per netejar i desbrossar la zona; enderrocar i retirar una quarantena de tanques i altres construccions; realitzar els treballs que permetin la recuperació natural de la llera i els marges; eliminar les soques; retirar els arbres malmesos i, també, la vegetació invasora existent, a més de condicionar la zona que hi ha abans del pas existent sota la carretera de Castellar.

El torrent del Sagrament s’emmarca dins els cursos d’aigua de la plana del Vallès, com afluent del torrent de la Grípia. L’Anella Verda comprèn el 65% del territori de Terrassa, que està situat entre l’entorn urbà i els límits municipals, i que conforma el patrimoni natural pel seu valor ambiental, paisatgístic, cultural, social i econòmic. És una combinació de boscos, camps i torrents, de 4.400 hectàrees.

Històries de la Font de les Canyes

Molts terrassencs recorden encara la històrica manifestació del Primer de Maig del 1969 als entorns de la Font de les Canyes de Terrassa. És un indret carregat d’història. Des de començaments de 1967 era un dels llocs de trobada del moviment obrer de Terrassa. En un context de lluita contra la congelació salarial imposada pel Govern franquista, la lluita obrera pren els carrers de Terrassa. L’1 de Maig de 1969 se celebra, de manera clandestina, una jornada de lluita i protesta convocada per CCOO amb el suport de la Comissió Cívica de Terrassa i del PSUC. Centenars de persones, en famílies amb nens i nenes i gent gran, es concentren de manera festiva i reivindicativa a la font de les Canyes. La càrrega de la Guàrdia Civil contra la resistència obrera acaba amb persones ferides, detingudes i empresonades. I durant anys, ha estat un dels indrets del municipi amb més horts il·legals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa