MónTerrassa
Protecció Civil demana evitar anar al Parc Natural i al bosc
  • CA

Protecció Civil ha fet una crida a la ciutadania perquè s’eviti anar al Parc Natural de Sant Llorenç i a les bosques en els pròxims dies. Aquesta és una de les mesures que es contemplen dins de l’activació en prealerta del Pla especial d’emergències per incendis forestals a Catalunya, obligat per les altes temperatures registrades aquests dies i que es preveu que es mantinguin aquest cap de setmana.

Per exemple, aquest mateix dijous la temperatura mínima registrada a Terrassa -en les estacions de Meteoclimàtic- ha estat entre 25 – 26ºC, segons el barri. Per avui, s’espera una temperatura màxima se situï al voltant de 36ºC, similar a la que vam tenir ahir.

D’altra banda, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat volen recordar tota una sèrie de consells que cal tenir ben presents per tal de prevenir incendis forestals. Pel que fa a la prevenció, es recomana no abandonar al bosc ampolles i objectes de vidre; apagar bé els llumins i cigarrets i no llençar-los per les finestretes del cotxe; no circular amb vehicles fora dels camins autoritzats, ni estacionar sobre herbes seques.

En cas que s’observi un incendi forestal o una columna de fum, és important avisar al més aviat possible algun dels serveis d’emergència més pròxims, com Agents Rurals, Bombers, Mossos d’Esquadra o Protecció Civil, o directament, al 112.

Què fer en cas d’incendi al bosc

En cas que l’incendi ens sorprengui al bosc, si és petit intentar apagar-lo amb aigua, branques o sorra sobre la base de les flames; si és gran, allunyar-se en direcció oposada al fum respirant pel nas procurant cobrir-lo amb un drap mullat; no buscar refugi en llocs profunds i fugir sempre pendent avall. Si ens trobem a casa, tancar portes, finestres, persianes i les possibles entrades d’aire; si el foc arriba a casa, mantenir-se a l’interior: la casa és més segura.

Cal recordar que els boscos i terrenys forestals que cobreixen més de la meitat de la superfície de Catalunya constitueixen una riquesa nacional d’extraordinària importància pel que fa a la flora i la fauna, a la producció de primeres matèries, a la producció dels ecosistemes i a la contribució al lleure. La incidència de les masses arbrades sobre el clima, la hidrologia, la protecció del sòl, la contaminació atmosfèrica i el paisatge fan que la seva conservació sigui fonamental. Un comportament responsable, procurant no encendre foc en el camp quan existeixi risc d’incendi, és la millor mesura per evitar els incendis forestals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa