MónTerrassa
Prohibit fer foc en terreny forestal o a prop dels boscos de Terrassa

S’activa de nou la prohibició de fer foc en terrenys forestals a tot Catalunya. Des d’aquest dimarts, dia 15 de març, i fins al 15 d’octubre, la Generalitat de Catalunya decreta que queda totalment prohibit fer foc en terrenys forestals (poblats o no per espècies arbòries) i en la franja de 500m que els envolta. I recorden que per fer qualsevol activitat que pugui comportar un risc d’incendi forestal, cal demanar prèviament autorització al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, autoritat que en cas que ho consideri pertinent, autoritzarà de manera extraordinària el treball o activitat.

Això vol dir que durant aquest període és sancionable:

  • Encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat, sigui quina en sigui la finalitat. Especialment no es poden cremar rostolls, marges i restes d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria ni fer focs d’esbarjo. Queda exclosa de la prohibició, dintre de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d’obra amb mataguspires. Tampoc es pot fer foc per a activitats relacionades amb l’apicultura.
  • Llençar objectes encesos.
  • Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l’inici d’un foc.
  • Llançar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc.
  • La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

Amb tot, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural pot autoritzar, de manera extraordinària, realitzar determinats treballs i activitats que suposen un risc d’incendi forestal.

Sequera, vent i altes temperatures, males companyies

I és que tot i que és habitual que aquesta època de l’any comenci el període de prohibició de crema, aquesta té més importància ara mateix perquè el país es troba en una situació de perill d’incendi forestal moderat. Aquest mes de març, el Vallès Occidental fluctua entre el nivell 1 i 2 del Pla Alfa (en una escala de 4), i es recomana tenir molta precaució a l’hora de realitzar activitats en tot el medi natural.

No només no ajuden les altes temperatures i les humitats relatives baixes, sinó que els episodis reiterats de vent que estem patint, juntament amb la sequera acumulada, fan incrementar substancialment aquest risc. De fet ja s’ha pogut veure aquesta mateixa setmana, com s’han produït diversos incendis forestals arreu del Principat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa