MónTerrassa
“Plantes oblidades” a Terrassa: productes amb fruits forestals sostenibles

Terrassa participa del projecte europeu “Plantes oblidades”, que valoritza aliments forestals obtinguts amb una gestió sostenible. Aquest mes d’octubre arriba la segona fase de comercialització d’aquest programa pilot que compta amb el suport d’establiments del territori. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per tres entitats de l’àmbit de l’agroecologia– Eixarcolant, Sambucus i Fundació Emys – amb el grup de recerca EtnoBioFiC de la Universitat de Barcelona i la Xarxa per a la Conservació de la Natura, i finançada per la Fundación Biodiversidad amb fons NextGeneration EU.

Com en la primera fase, la distribució es durà a terme en una xarxa de 22 punts de venda repartits per 13 comarques catalanes: Baix Camp, Urgell, Vallès Oriental, Maresme, Vallès Occidental, Barcelonès, Cerdanya, Alt Penedès, Osona, Anoia, Gironès, Montsià i Solsonès. En el cas de Terrassa, la botiga que dona sortida als productes elaborats a partir de fruits silvestres obtinguts mitjançant una gestió forestal sostenible és l’ecobotiga L’Egarenca, al carrer del Nord.

Xocolata, olis o galetes fets de fruits silvestres

La nova selecció de productes que es poden trobar als establiments adherits són, per una banda, productes fets amb pinya verda de pi: oli de pi, melmelada de tomàquet i pi, iogurt amb dolç de pi i vinagreta de pi. També galetes d’aglà i torró de xocolata i aglà torrat. I, finalment, les xocolates: blanca amb aglà torrat, negra amb aglà torrat, blanca àcida amb gratacul.

Aquests productes s’uneixen als 19 que ja s’havien llançat al mercat al juny d’aquest mateix any. La trentena de productes elaborats amb fruits forestals estarà disponible fins al mes de novembre, ja que el projecte arriba a la seva fi el desembre de 2025, després de dos anys de desenvolupament, investigació i treball al territori.

El projecte s’executa en 14 parcel·les agrupades en 12 finques situades arreu del territori català. Abans de dur a terme la recol·lecció silvestre, sempre d’una manera respectuosa, dels fruits d’aquestes parcel·les, s’hi han realitzat diferents treballs forestals per millorar-ne l’estat de conservació i la resiliència de la finca davant del canvi climàtic.

Els impulsors del programa “Plantes Oblidades” subratllen que busquen “reafirmar que una altra manera de viure el bosc és possible, combinant innovació i tradició, cuina i cultura, economia i ecologia. La recol·lecció silvestre, feta amb cura i respecte, és el punt de partida per millorar la resiliència dels boscos”, i afegeixen que “la seva posterior comercialització enforteix el vincle entre el territori i els consumidors, demostrant que innovació i tradició poden anar de la mà”.

La xocolata, un dels productes fets en el programa “Plantes oblidades” | Cedida





Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa