El Parc Rural de Montserrat recollirà enguany menys quilos de raïm. Aquestes són les previsions que ha fet l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) per aquesta temporada, i per ara, s’està complint. Així ho han certificat dos dels cellers que formen part del projecte de protecció de l’agricultura, gastronomia i natura de la zona montserratina. Tant el el celler Cadevall (Olesa de Montserrat) i Vi Can Paloma (Montserrat) tot just han acabat la verema d’enguany, i lamenten que ha estat “ben minsa”.
En declaracions recollides des del PRM, ara fa pocs dies van començar la campanya, fins i tot uns dies abans del que van fer l’any passat. I és que cada any que passa, han anat avançant la verema, “perquè la vinya ha patit a causa de la sequera extrema i l’escassetat de pluja”, afirmen. Josep Cadevall, propietari de celler Cadevall, comenta que “fins ara sempre havíem collit abans el raïm blanc que el negre i enguany hem hagut de començar per la varietat tinta a causa de la sequera”.
Menys quantitat però de qualitat
Com a conseqüència directe de la manca de precipitacions al nostre territori, els quilos de raïm recollits han baixat. Els dos cellers montserratins asseguren que la collita ha estat pobra i el rendiment és molt inferior al de l’any passat. “Els grans de raïm són molt petits i la quantitat de suc que podrem extreure és minsa”, apunta Cadevall.
Tanmateix, hi ha una bona notícia. I és que s’espera que de l’anyada actual s’en pugui extreure un bon vi. “La qualitat del raïm és bona”, subratllen. Així que hi haurà menys ampolles, però seran bones, molt bones.
Des de l’Institut Català de la Vinya i el Vi alerten que aquest 2023 no només s’espera una greu disminució de la producció sinó que alguns ceps no han arribat a brotar i es pateix per la seva supervivència.
Dins del Parc Rural de Montserrat, a més dels dos cellers esmentats, també en podem trobar dos més associats al projecte. Per una banda, hi ha Cal Garrigosa, a la localitat d’Abrera, que elaboren vi blanc amb les varietats xarel·lo, macabeu i garnatxa blanca, i vi negre amb les varietats ull de llebre i merlot. I per l’altra, el Celler Can Morral del Molí, a Ullastrell, on la masia a més d’horta i ramaderia també treballen el vi i l’oli.